Europese markt dwingt fusie af

De Europese energiemarkt krijgt in hoog tempo een andere aanblik. Dat verklaart de fusie van de concurrenten Nuon en Essent. Beoogd bestuursvoorzitter, Essent-topman Michiel Boersma, droomt van een positie bij de Europese top-5.

Nuon-collega Ludo van Halderen was er gisteren in het Amsterdamse World Trade Center voor het broodnodige perspectief: voor hem is er geen plaats in de nieuwe raad van bestuur, dus kon hij wat afstand nemen. „Gisteren zat ik nog met Europees commissaris Piebalgs en een paar toplieden uit de energiewereld te praten”, zei de topman. „Het draait nu om verduurzaming en internationalisering. Daar moet je op inspelen.”

En inderdaad, Essent en Nuon lieten de term ’internationalisering’ gisteren om de haverklap vallen om hun besluit toe te lichten. „De toegenomen internationalisering waarbij je steeds meer grensoverschrijdende fusies ziet, maakt schaalgrootte noodzakelijk”, aldus Van Halderen. Door te fuseren wordt het voor EssentNuon makkelijker om te groeien, en zich een goede uitgangspositie te verwerven op de Noordwest-Europese markt, waar het steeds makkelijker wordt stroom uit te wisselen tussen landen.

Vroeger was het zo dat energiebedrijven achterover konden leunen: het geld kwam vanzelf binnenstromen. Door de Europese liberalisering zijn die zekerheden verdwenen: de consument kan nu kiezen wie zijn stroom levert. Concurrentie is de regel geworden. Ook Essent en Nuon moeten op hun Nederlandse thuismarkt in toenemende mate concurreren met buitenlandse bedrijven, zoals Dong, Eon, RWE, Electrabel en Centrica, die in Nederland klanten en centrales hebben.

Wij hebben gezocht naar een ’strategisch antwoord’ op de internationalisering, zei Boersma. Alle mogelijke opties zijn de revue gepasseerd. „We hebben onder meer overwogen of het niet beter was door een buitenlands bedrijf te worden overgenomen. Maar zo’n bedrijf zou minder belang hebben gehad bij investeringen in Nederland, en hoogwaardige werkgelegenheid zou zijn weggelekt.”

Het was logisch dat Boersma en Van Halderen de voordelen van de fusie voor Nederland – zelfs voor de Nederlandse industriepolitiek – benadrukten. Op vragen over mogelijke nadelen voor de consument, doordat het bedrijf in Nederland te veel marktmacht krijgt, bleef het stil. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zal de fusie hoe dan ook tegen het licht houden. „Dit is niet de plaats voor discussie met de NMa”, zei Boersma.

In een discussiestuk over concurrentieverhoudingen op de energiemarkt, constateert de NMa dat een Noordwest-Europese markt langzaam ontstaat. Bij de beoordeling van fusies betrekt de kartelwaakhond de dynamiek van nationale en internationale ontwikkelingen (zie kader). „De ontwikkeling van de Europese markt verloopt heel snel”, zei Van Halderen hoopvol.

Het was gisteren in het Amsterdamse WTC dan ook niet voor te stellen dat de fusie kan mislukken. Boersma maakte al plannen voor ’na de fusie’, voor een ’vervolgstap’ in Noordwest-Europa ’op een geschikt moment’: een buitenlandse overname. De bestuursvoorzitter van EssentNuon in spe had zelfs aardige woorden over voor zijn aandeelhouders, de provincies en gemeenten, die hij eigenlijk maar lastig vindt. „Ze hebben ons de mogelijkheid gegeven over deze fusie te onderhandelen.” Nu is het afwachten of de aandeelhouders EssentNuon ook wensen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden