'Europese legers moeten nog veel meer samenwerken'

Nederlandse militairenBeeld ANP

Verregaande samenwerking tussen de Europese krijgsmachten, waaronder de Nederlandse, is 'bittere noodzaak'. Dat concludeerde de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) vandaag in een rapport.

Sinds de financiële crisis wordt in heel Europa fors gesneden in de defensieuitgaven. Alleen door nauw samenwerken blijven Europese landen als Nederland een rol van betekenis spelen op het wereldtoneel. Dat komt doordat de VS, waar Europa veel op leunt in crisissituaties als in Libië, steeds meer hun blik op Azië richten. In Libië schoot Europa op militair vlak ernstig tekort en de VS moesten dat opvangen. Verregaande samenwerking is het enige antwoord om bezuinigingen op het defensiebudget op te vangen, aldus de AIV.

Diensten delen
Deze onafhankelijke adviescommissie van de regering stelt in haar rapport dat Europese krijgsmachten niet efficiënt genoeg omgaan met het geld dat ze krijgen. In Europa is te weinig slagkracht omdat in elk land veel geld gaat naar ondersteunende diensten die Europees gedeeld zouden kunnen worden. Overigens steekt Nederland daar nog wel positief bij af.

Kan nog intensiever
Nederland, een voortrekker in defensiesamenwerking, doet op dit moment al veel samen met België, Luxemburg en Duitsland en dat kan nog intensiever. De adviescommissie denkt bijvoorbeeld aan gezamenlijke inkoop, onderhoud en stationering van Nederlandse en Belgische transport- en gevechtsvliegtuigen. De Nederlandse en Duitse landmachtorganisaties zouden hun materieel en munitie samen kunnen inkopen en onderhouden, en hun militairen gezamenlijk trainen en opleiden. Daarnaast zou de luchtmacht intensiever met Noorwegen en Denemarken kunnen samenwerken.

De AIV benadrukt dat de besparingen die samenwerking oplevert, niet gebruikt moeten worden voor nieuwe bezuinigingen op het defensiebudget. Het rapport wordt maandag aangeboden aan minister Hans Hillen van Defensie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden