Europese landen voeren een na ander grenscontroles in

Een Duitse politieman aan de Duits-Oostenrijkse grens bij Passau controleert voertuigen die het land binnenkomen.Beeld reuters

De Europese landen waar de stroom vluchtelingen doorheen trekken, controleren sinds vandaag hun grenzen een stuk intensiever dan gebruikelijk. Ook Nederland zet extra mobiele teams marechaussees in bij de grenzen. Duitsland, Oostenrijk en Slowakije gaan ook extra controleren. Ondertussen gaat het hek tussen Hongarije en Servië morgen officieel dicht.

Duitse autoriteiten formuleerden het doel van de controles als volgt: 'Niet het tegenhouden van vluchtelingen, maar het onderscheppen van mensen die met de stroom meekomen maar helemaal geen vluchteling zijn'.

Berlijn voert de controles steekproefgewijs uit. Vanochtend heette het dat ook het grensverkeer met België en Luxemburg verscherpt werd gecontroleerd. De woordvoerder van de Duitse nationale politie in Potsdam verklaarde dat er geen extra controles aan de grens met Nederland zouden plaatsvinden. De controles die de Duitsers vanaf 's ochtends vroeg aan de grensovergangen met Oostenrijk uitvoerden, leidden ogenblikkelijk tot flinke filevorming.

De auto- en spoorwegen hadden vandaag last van wandelende vluchtelingen. Diverse keren werden delen van autowegen gesloten en spoorverbindingen tussen Duitsland en Oostenrijk stilgelegd. Omstreeks één uur waren die blokkades opgeheven en konden auto's en treinen als normaal doorstromen.

Oostenrijk heeft een verscherpte grenscontrole aangekondigd en gaat het leger inzetten om te helpen de vluchtelingenstroom te verwerken. De grenscontroles die Duitsland gisteren weer heeft ingesteld op het binnenkomende verkeer aan de grens met Oostenrijk, hebben vanochtend gezorgd voor grote vertragingen.

"Als Duitsland grenscontroles invoert, moet Oostenrijk ook zijn grenscontrole versterken. Wij doen dat nu," zei vice-kanselier Reinhold Mitterlehner vanochtend. De hulp van het leger is ingeroepen om de politie te helpen bij het afhandelen van de vluchtelingenstroom of bij de grenscontroles, zei de Oostenrijkse kanselier Werner Faymann.

In de nacht van zondag op maandag zijn meer dan 6000 migranten de Hongaars-Oostenrijkse grens overgestoken. De meesten bij Nickelsdorf, maar er wordt ook in de grensplaats Heiligenkreuz im Lafnitztal, 130 kilometer ten zuiden van Wenen, melding gemaakt van de komst van veel migranten vanuit Hongarije. Zondag kwamen er al 14.000 in Oostenrijk aan.

Bij de Duitse grensovergangen bij het Oostenrijkse Salzburg en verder naar het oosten bij Passau zijn vanochtend kilometerslange files ontstaan. De Duitse politie liet vanochtend weten dat alleen al bij de controles bij Passau vandaag dertig mensensmokkelaars zijn aangehouden.

Nog wekenlang
De controles gaan nog weken duren, zei de minister van binnenlandse zaken van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren, Joachim Hermann, vanochtend. Volgens hem zijn de controles er niet om vluchtelingen tegen te houden, maar zijn ze nodig omdat veel mensen die geen vluchteling zijn met de stroom meekomen.

Duitsland en Oostenrijk besloten ruim een week geleden migranten toe te laten die zich in Hongarije verzameld hadden. Het werd toen een eenmalige maatregel genoemd, bedoeld om een crisissituatie te verlichten. Maar de migranten bleven komen en in het weekeinde werd duidelijk dat Duitsland aan zijn plafond zit om de mensen opvang te kunnen bieden.

"Deze stap is noodzakelijk geworden", zei de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière zondag over de grenscontroles. "De grote bereidheid om te helpen die Duitsland in de afgelopen weken heeft getoond moet niet overstrekt worden."

Tsjechië heeft zondag extra politie naar de grens met Oostenrijk gestuurd, in reactie op het Duitse besluit. De maatregel is volgens premier Bohuslav Sobotka genomen 'om te verzekeren dat wetten en regels binnen de Schengen-zone niet worden geschonden'.

De extra politie wordt nog niet ingezet voor daadwerkelijke grenscontroles. Sobotka voegde eraan toe dat de regering de situatie op gezette tijden zal evalueren en verdere veiligheidsmaatregelen zal treffen als dat nodig wordt geacht.

Buurland Slowakije heeft wel grenscontroles ingevoerd langs de grens met Oostenrijk en Hongarije. Het gaat om 220 politiemensen die worden ingezet bij de grensovergangen.

Hek definitief dicht
Er is dag en nacht aan doorgewerkt, en Hongarije heeft zelfs gevangenen ingezet om de klus te klaren, maar het hek is af en vanaf morgen (dinsdag) gaat de grens met Servië definief voor vluchtelingen op slot. Een poort sluit de spoorrails af waar afgelopen dagen nog duizenden mensen Hongarije binnenliepen. 863 nog in hun opleiding zittende agenten zijn gisteren door premier Viktor Orbán persoonlijk beëdigd als 'grensjagers'.

Vooruitlopend op de afsluiting heeft Servië de afgelopen dagen nog zoveel mogelijk vluchtelingen het land uitgewerkt. Met bussen werden ze direct van de Macedonische naar de Hongaarse grens gebracht. Daar stonden Hongaarse bussen om hen meteen door te sluizen naar Oostenrijk. Zondag trokken zo meer dan 5000 mensen door Hongarije.
Maar wie vanaf vandaag de grens oversteekt, gaat meteen terug naar Servië. Of dat echt afschrikt, weet nog niemand.

De premier waarschuwde de agenten in ieder geval dat ze op geweld moeten rekenen. Maar nieuws verspreidt zich snel onder vluchtelingen en er is goede kans dat die op korte termijn naar nieuwe routes via Kroatië en Slovenië zullen uitwijken. Oostenrijk houdt daar in ieder geval al rekening mee en in Hongarije wordt al gespeculeerd over uitbreiding van het hek langs de Kroatische grens.

Beeld ap
Aan de Oostenrijkse kant van de grens bij Salzburg richting Duitsland ontstonden vanochtend lange files door de grenscontroles van de Duitse politie.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden