Europese kopstukken beloven vrouwelijke Commissie, maar staan machteloos

Manfred Weber (links), de ‘spitskandidaat’ namens de christen-democraten, begroet voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, vorige week in het Europees Parlement in Straatsburg. Weber zou Juncker graag willen opvolgen.  Beeld EPA
Manfred Weber (links), de ‘spitskandidaat’ namens de christen-democraten, begroet voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, vorige week in het Europees Parlement in Straatsburg. Weber zou Juncker graag willen opvolgen.Beeld EPA

Ze beloven het allemaal, inclusief Frans Timmermans (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks), maar kunnen ze het ook waarmaken? Alle Europese politici die zich hebben opgeworpen als kandidaat voor de opvolging van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie beloven dat ‘hun’ commissie voor minstens de helft uit vrouwen zal bestaan.

Dat was een van de tien vragen die Politico Europe voorlegde aan zes zogeheten ‘spitskandidaten’, de boegbeelden voor de Europese verkiezingen van volgende maand.

Behalve Eickhout en Timmermans zeggen ook hun concurrenten Manfred Weber (christen-democraten), Margrethe Vestager (liberalen), Jan Zahradil (eurokritische conservatieven) en Violeta Tomic (verenigd links) dat hun commissie de vrouwelijkste ooit zal worden. ‘Meer’ dan 50 procent zelfs, tekent Timmermans erbij aan.

Probleem is alleen dat zij dat niet in eigen hand hebben. Juncker worstelde er bijna vijf jaar geleden ook al mee: hij wilde eveneens zo veel mogelijk vrouwen in zijn commissie. Maar elke voorzitter heeft maar af te wachten welke kandidaat-commissarissen de EU-lidstaten naar Brussel wensen te sturen. Die processen draaien doorgaans om binnenlands politiek handjeklap, waarbij regeringen heus niet over de grens kijken naar het geslacht van de andere kandidaten.

Ondanks herhaalde oproepen van Juncker aan de hoofdsteden kwam hij niet verder dan negen vrouwelijke Eurocommissarissen, op een totaal van 28.

Een vrouwelijke commissievoorzitter zou helemaal een primeur zijn: sinds 1958 hebben we dertien mannen gehad. Behalve Vestager en Tomic heeft ook de Duitse Ska Keller zich ‘spitsgekandideerd’: zij vormt samen met Eickhout het groene leiderskoppel. Verder hebben de liberalen, naast Vestager, nog vier andere vrouwen in hun zevenkoppige ‘Team Europe’.

Lees ook:

Brussel zag ook in 2014 de bui alweer hangen. Elke vijf jaar is het kennelijk een enorme opgave voor de EU-lidstaten om genoeg vrouwen voor te dragen voor de nieuwe Europese Commissie. Dat jaar was het niet anders: Juncker had een vrouwenprobleem.

Europarlementariër Ska Keller valt op in het door grijze mannen gedomineerde Brussel. Niet alleen door haar leeftijd en verschijning, ook met haar geluid. Trouw interviewde haar voor de kerstbijlage van 2015

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden