Europese koerswinsten weggesmolten

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Automatiseerder Getronics en handelshuis Buhrmann werden woensdag ongenadig afgestraft na tegenvallende kwartaalberichten. Ook het postbedrijf TNT kwam met zijn kwartaalcijfers naar buiten en die vielen wel in goede aarde.

Op de Europese beursvloeren verdwenen rond het middaguur de koerswinsten die eerder op de ochtend op de borden te zien waren als sneeuw voor de zon. Volgens handelaren kwam dat door cijfers over de werkloosheid in de eurolanden, die een sterke daling lieten zien. Daardoor onstond bij beleggers nieuwe vrees voor verdere renteverhogingen.

Ook de olieprijs en de dollar hielpen niet mee. ,,Waar de markt onder te lijden heeft, is de oplopende olieprijs en de afzwakkende dollar'', zei analist Ronald Doeswijk van het beleggingsbureau Iris. De olieprijs naderde woensdagochtend 75 dollar per vat en de euro noteerde een wisselkoers op 1,2640 dollar. ,,De dollar is in twee weken tijd afgezwakt ten opzichte van de euro van 1,21 dollar tot 1,26 dollar. Een verzwakking die we in twaalf maanden tijd niet gezien hebben'', aldus de analist.

Getronics

Aan het begin van de middag stond de AEX, de Amsterdamse graadmeter van hoofdfondsen, op 466,06 punten. Dat komt neer op een daling van 4,07 punten, ofwel 0,9 procent vergeleken met het slot dinsdag. Eerder op de dag stond de index nog op een hoogste stand van 473,75 punten. De MidKap ging een fractie omlaag tot 629,30 punten. Ook de omringende beurzen moesten de winsten weer inleveren. Londen en Frankfurt verloren 0,6 procent. Parijs ging 0,4 procent terug. In Tokio was er woensdag geen handel en ook de rest van de week houdt de beurs zijn deuren gesloten wegens een serie feestdagen.

Automatiseerder Getronics kwam voorbeurs met omzetcijfers naar buiten over het eerste kwartaal, die de markt niet konden bekoren. ,,De autonome omzetgroei was erg laag. Heel zwak'', zei analist Jos Versteeg van Iris. Volgens hem blijft de aandelenkoers van Getronics onder druk staan zolang de verlieslatende Italiaanse activiteiten niet zijn verkocht. Het aandeel werd 5 procent lager gezet.

Handelshuis Buhrmann deed het nog slechter met een koersval van 7,5 procent. ,,Een aantal dingen viel tegen bij Buhrmann. Met name de autonome groei in Australië en de operationele winst bij Office Products in Europa stelde teleur'', aldus analist Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

TNT

Postbedrijf TNT was wel in trek bij de aandelenhandelaren met een plus van 2,9 procent. Het bedrijf zag de omzet met bijna 9 procent stijgen tot 2,6 miljard euro, terwijl het bedrijfsresultaat met ruim 14 procent toennam. De resultaten zijn beter dan verwacht.

Alleen SBM Offshore deed het beter dan TNT bij de hoofdfondsen in Amsterdam. Het aandeel ging 3,4 procent omhoog. Dat had de maritieme dienstverlener te danken aan de bekendmaking van enkele grote nieuwe orders met een gezamenlijke waarde van ongeveer 750 miljoen dollar.

Bij de middelgrote fondsen werd de eerste plaats ingenomen door automatiseerder LogicaCMG. Het aandeel kreeg er 1,9 procent bij. Randstad bungelde onderaan met een verlies van 1,8 procent. CSM werd 1,2 procent afgewaardeerd. Het voedingsbedrijf voegt twee Amerikaanse dochters samen en schrapt daarbij dertig banen. Het gaat om twee werkmaatschappijen die bakkerij-ingrediënten leveren: Caravan Products en American Ingredients Company.

Volkswagen

Op de lokale markt in Amsterdam schoot Ten Cate 6,6 procent omhoog, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zakenbank Petercam heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen.

Op de beurs in Frankfurt lieten de autoproducenten een verdeeld beeld zien. Volkswagen ging een half procent omhoog, goed voor de eerste plaats in de DAX-index. VW liet op een aandeelhoudersvergadering weten dat het bedrijf verder gaat met kostenbesparingen. BMW, dat met zijn kwartaalcijfers naar buiten kwam, ging 1,7 procent achteruit.

In Parijs viel automatiseerder Cap Gemini op met een winstsprong van bijna 4,3 procent. Het bedrijf heeft zijn omzetdoelstelling voor dit jaar naar boven bijgesteld. De omzetcijfers over het eerste kwartaal waren boven verwachting.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden