Europese koersen verdeeld in richtingloze sessie

(Novum/Betten) - In Europa noteren de belangrijkste aandelenindices woensdagmiddag verdeeld in een richtingloze handelssessie. Diverse retailers gaan lager op een adviesverlaging van Citi. Anderzijds zorgen financiële waarden en oliebedrijven voor een positieve impuls.

De DJ Eurostoxx 50 noteert omstreeks 14.40 uur 0,1% hoger op 3.579,39. Op regionaal niveau staat de FTSE in Londen 0,1% in de min, de Parijse CAC daalt 0,4% en de DAX van Frankfurt verliest 0,1%. In Amsterdam noteert de AEX-index vrijwel onveranderd op 464,02. De olieprijs noteert in Londen 1,5% hoger op USD 132,98 en voor de euro wordt USD 1,5515 (+0,3%) betaald.

In de financiële sector handhaafde Royal Bank of Scotland vandaag de in april afgegeven verwachtingen voor het eerste halfjaar van 2008. Het operationele resultaat blijft goed, maar de resultaten blijven achter door de effecten van de aanhoudende verslechtering op de kredietmarkten.

Het concern, dat vorige week de grootste aandelenemissie ooit ter waarde van GBP 12 miljoen afrondde, geeft aan dat de afschrijvingen op posities op de kredietmarkten eveneens binnen de afgegeven verwachtingen zullen blijven. In april werden deze geraamd op GBP 5,9 miljard voor belastingen. Een handelaar stelt dat de trading update meeviel, maar RBS noteert toch 2,9% in de min, nadat eerder een plus van 3,5% werd geschreven.

BNP Paribas behoort tot de grootste procentuele stijgers met een winst van 1,8%. Credit Agricole stijgt 0,7%. HBOS, dat een adviesverhoging kreeg van UBS, noteert 1,3% hoger.

Retailers zakken weg nadat Citigroup het advies voor de sector verlaagde. Analisten spreken van trieste vooruitzichten voor de branche door de dalende huizenprijs, hoge private schuldniveaus en de mogelijkheden van renteverhogingen in de toekomst. Home Retail verliest 2,2%, Sports Direct gaat 4,4% lager en DSG Internationaal daalt 7,4%.

In Amsterdam zijn de ogen gericht op Corporate Express, dat er nu dan toch mee heeft ingestemd te worden overgenomen door Staples. De Amerikanen hebben het bod nog wat opgeschroefd, naar EUR 9,25 hetgeen de onderneming waardeert op EUR 3,1 miljard. Corporate Expess stijgt 1,5% tot EUR 9,21.

Philips herhaalt vandaag zijn doelstellingen voor de periode 2008-2010 tijdens een presentatie op het JP Morgan 6th Annual Pan-European Capital Goods & Aerospace in het Verenigd Koninkrijk. In zijn driejarenplan streeft de onderneming naar een gemiddelde vergelijkbare omzetgroei van minimaal 6% per jaar. Het aandeel wint 0,3%.

Draka (-9,8%) verliest fors na een trading update over het eerste halfjaar van 2008. De markt reageert teleurgesteld op de verwachting voor de nettowinst en het bedrijfsresultaat, die uitkwamen onder de analistenconsensus. Met name de prestaties van de Communications Groep vielen tegen.

De Europese macro-economische agenda voor vandaag is leeg. Vanmiddag komt uit de VS nog wel het cijfer over de Amerikaanse olievoorraden. Economen voorzien dat de voorraden met 900.000 vaten zijn afgenomen. Vorige week was nog sprake van een daling van 4,8 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden