Update

Europese jongeren paffen rustig door

Beeld Thinkstock

Het aantal 15- en 16-jarige scholieren in Europa dat rookt, is de laatste jaren niet afgenomen, ondanks alle waarschuwingscampagnes. Van de scholieren die in 2011 zijn ondervraagd, had 29 procent de voorgaande 30 dagen een sigaret gerookt, zelfs ietsje meer dan de 28 procent bij het vorige onderzoek hiernaar in 2007.

Dat blijkt uit het vierjaarlijkse ESPAD-onderzoek onder 100.000 scholieren in 36 Europese landen door het EU-drugsagentschap, dat vandaag, op Wereld Anti-tabakdag, is gepubliceerd.

De scholieren vinden het 'zeer eenvoudig om aan sigaretten te komen', hoewel veel landen de verkoop aan deze leeftijdsgroep hebben verboden. Van de ondervraagden zei 2 procent zelfs minstens een pakje per dag te paffen. Jongens en meisjes lijken gemiddeld evenveel te roken.

Onderzoekers noemen de trend teleurstellend. Voorheen daalde het aantal rokende 15- en 16-jarigen. In 1999 was het gemiddelde nog 35 procent.

Het aantal scholieren dat al eens alcohol heeft gedronken, is wel iets afgenomen: 79 procent dronk in de voorbije 12 maanden een biertje of iets sterkers. Het onderzoek toont verder dat de jongeren nog evenveel drugs gebruiken als voorheen. Gemiddeld had 6 procent van de 15- en 16-jarigen al eens drugs gebruikt, meestal cannabis.

Nederland is niet opgenomen in het onderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden