Europese intellectuelen betuigen steun aan Hongaarse filosofen

Van onze redactie religie & filosofie

amsterdam – Europese intellectuelen, onder wie de Duitse filosoof Jürgen Habermas, maken zich zorgen over de bejegening van critici van de regering in Hongarije. Zij roepen de Europese Commissie op om de Hongaarse premier Orbán daar op aan te spreken.

Aanleiding voor de oproep is een affaire die de Hongaarse filosofische wereld in zijn greep houdt. Vijf filosofen, onder wie de prominente Ágnes Heller, worden door de regeringsgezinde krant Magyar Nemzet beschuldigd van fraude met subsidies voor wetenschappelijk onderzoek.

Zelf menen de filosofen dat er iets anders speelt: de beschuldigingen kwamen naar buiten kort nadat zij zich kritisch hadden uitgelaten over premier Viktor Orbán. Heller had bijvoorbeeld gesteld dat de premier met de invoering van een omstreden mediawet ’dictatoriale neigingen’ vertoont.

Die indruk wordt versterkt, zegt Heller vandaag in Trouw, doordat in regeringsgezinde media aan de filosofen wordt gerefereerd als ’een culturele strijdbrigade’ die met ’diepe neerbuigendheid’ neerkijkt op Hongarije en met het buitenland zou samenwerken om het land aan de schandpaal te nagelen.

En het blijft niet bij dergelijke beschuldigingen, zegt Heller, er volgen ook concrete maatregelen. Zo is er aan het filosofisch instituut van de Hongaarse Academie van Wetenschappen een nieuw hoofd benoemd. Een van zijn eerste daden was het ontslaan van filosoof Gáspár Miklós Tamás, een uitgesproken criticus van de regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden