Europese indices eindigen verdeeld

(Novum/Betten) - De Europese beurzen hebben de handelsdag verdeeld afgesloten. Woensdag bereikten ze nog hoogtepunten, maar met het eind van het jaar in zicht, ebde het enthousiasme langzaam weg.

De DJ Stoxx50 sloot 0,4% lager op 3.351,60 punten bij 19 stijgers, 26 dalers en 5 ongewijzigde aandelen. De DJ EuroStoxx50 bleef nagenoeg onveranderd op 3.591,02 punten (-0,03%).

De Euronext100 won 0,04% tot 814,58 punten. Londen won 0,2%, Amsterdam verloor 0,1%, Parijs en Frankfurt eindigden onveranderd. De euro noteerde licht hoger op USD 1,1872 (+0,3%) en het rendement op de Duitse bund daalde 4,0 basispunten tot 3,357%. Uit commentaren kon worden afgeleid dat de OPEC van plan is om het productiepeil te handhaven. Het oliekartel, dat wereldwijd 40% van de olieproductie levert, vergadert volgende maand over de productiequota.

In Londen steeg de Brent-future 0,6% tot USD 57,03, woensdag steeg de prijs ook al met 1%. In New York werd de WTi-future 0,03% duurder tot USD 58,58.

Axa was de grootste stijger binnen de DJ Stoxx50 met een winst van 0,9% tot EUR 27,96. Axa wil de minderheidsaandeelhouders, goed voor 7,24%, van zijn Duits filiaal uitkopen om zijn juridische structuur te vereenvoudigen. Analisten merken op dat Axa dankzij zijn hoge koers nu beter in staat is door middel van een aandelenruil overnames te doen.

Shell verkoopt alle 'downstream'-activiteiten in Uruguay, Paraguay en bepaalde bezittingen in Colombia aan Petroleo Brasileiro S.A. (Petrobras). Petrobras gaat waarschijnlijk USD 140 miljoen betalen voor de activiteiten. Die bevatten onder meer 223 verkoop- en onderhoudsstations. Royal Dutch Shell steeg 0,7% tot 1.783 pence.

Hilton Group won 2,2% tot 365 pence. De Britse hotelgroep bevestigt in een persbericht dat ze door ten minste drie durfkapitaalgroepen werd benaderd voor een overname van Ladbrokes, de keten van gokkantoren.

Inclusief schulden zou het gaan om een transactie met een waarde van GBP 3 tot 4 miljard, aldus de Financial Times. Daarbij zouden de durfkapitaalgroepen BC Partners, CVC Capital en Blackstone betrokken zijn.

In het persbericht zei Hilton Group dat de focus blijft liggen op de onderhandelingen met het Amerikaanse Hilton Hotels Corp over een verkoop zijn hotels. Hilton Group is eigenaar van de Hilton Hotels buiten de VS.

Het Deense transport- en logistiekbedrijf DSV overweegt een bod van EUR 38 in contanten uit te brengen op branchegenoot Frans Maas. Een meerderheid van de Frans Maas-aandeelhouders is er volgens de bedrijven mee akkoord gegaan een mogelijke transactie van deze aard te steunen. DSV steeg 3,9% tot DKK 717 en Frans Maas 5,7% tot EUR 37. France Telecom won 0,4% tot EUR 20,8. De groep nam akte van de melding van Telindus. De raad van bestuur van de netwerkintegrator vond het industrieel project van de Franse groep beter dan dat van Belgacom.

Toch gaan de leden die aandelen bezitten, hun stukken inbrengen bij het bod van Belgacom omdat de Belgische telecomgroep een hogere prijs biedt. Daarbij zei de raad wel dat dit onder voorbehoud is van een hoger bod. Er wordt ook verder gepraat met Belgacom over het industrieel plan.

Het belang van farmagroup Sanofi-Aventis in chemiebedrijf Rhodia daalt van 15,3% naar 8,17% omdat Sanofi niet intekende op de kapitaalsverhoging van de chemiegroep. Sanofi-Aventis daalde 0,3% tot EUR 75,3 op de beurs van Parijs.

AstraZeneca won 0,3% tot 2.778 pence. Het farmabedrijf tekende een overeenkomst ter waarde van USD 1 miljard met het Amerikaanse biotechbedrijf AtheroGenics. Het akkoord verleent AstraZeneca rechten tot AGI-1067, een nieuw geneesmiddel tegen hartziekten. Roche verloor 1,3% tot CHF 196,2. De farmagroep verhoogt de dosering van zijn antiviraal middel Tamiflu nadat de eerste sporen van resistentie tegen het medicijn gevonden zijn. Ook wordt aan een combinatie met andere medicijnen gedacht.

Tamiflu is tot dusver het belangrijkste medicijn om gevallen van vogelgriep bij de mens te bestrijden. Het medicijn is een echte goudmijn geworden voor Roche, goed voor een omzet van EUR 660 miljoen in 2005.

BAE Systems, dat woensdag al 6,4% hoger ging, voegt 4,1% aan de notering toe tot 385 pence. Het was daarmee de sterkste stijger in de FTSE100. Het Verenigd Koninkrijk staat dicht bij de verkoop van gevechtsvliegtuigen aan Saoedi-Arabie. Het bericht valt samen met het bezoek van de Britse minister van Defensie, John Reid, aan Saoedi-Arabie.

Carrefour verwerft de controle over Hyparlo voor EUR 320 miljoen en voegt zo 12 vestigingen in Zuidoost-Frankrijk en 5 in Roemenie aan zijn netwerk toe. Carrefour zakte 1,1% tot EUR 39,55. Gaz de France was de sterkste stijger in de CAC40. Het won 1,5% tot EUR 25,01. Eerder deze week verloor het aandeel terrein omdat het volgende jaar zijn tarieven niet mag verhogen van de Franse overheid.

Nu de Duitse betaalzender Premiere de rechtstreekse uitzendrechten op het Duitse voetbal verloren heeft, wordt het bedrijf genoemd als een mogelijk overnamedoelwit. Premiere heeft immers nog steeds de rechten voor het WK 2006, de UEFA Champions League in portefeuille en enkele blockbusters.

Gisteren verloor het aandeel maar liefst 40% van zijn waarde. Donderdag daalde Premiere opnieuw 4,8% tot EUR 13,45.

Op de beurs van Amsterdam steeg Crucell met 2,9% tot EUR 22,57. Het biotechbedrijf heeft twee nieuwe licentieovereenkomsten gesloten en een onderzoeks- en ontwikkelingsovereenkomst getekend met het Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR).

Het Taiwanese TSMC, de grootste halfgeleiderfoundry ter wereld, heeft voor NTD 2.054 miljoen (ca. EUR 52,2 miljoen) apparatuur gekocht van ASML, een Nederlandse leverancier van apparatuur voor de chipnijverheid. ASML daalde 0,8% tot EUR 16,75.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden