Europese hockeyfederatie durft te experimenteren

Wagener Stadion (Amstelveenweb.com)

Bloemendaal en Amsterdam zijn deelnemers aan de eerste ronde van de Euro Hockey League die dit weekeinde in het Wagener Stadion in Amstelveen wordt gespeeld.

Een van de interessantste aspecten – buiten het sportieve verloop van deze eerste ronde – is de drang van de initiators om bij de relatief nieuwe toernooiopzet ook maar meteen een aantal spelregels te veranderen. Dat was vorig jaar al zo, dat is dit jaar gebleven.

Vorig jaar was de inrichting van de Europa Cuptoernooien bij de mannen voor het eerst vernieuwd. Voorheen vochten de kampioenen (met Pinksteren) en de runners-up (met Pasen) in toernooivorm hun Europese strijd uit. De ervaring wees uit dat er weinig publieke belangstelling was (behalve als het toernooi in het hockeygekke Nederland plaatsvond) en dat de uitslagen vaak veel te grote verschillen vertoonden.

Deze achterhaalde vorm van Europa Cup organiseren werd – althans bij de mannen, de vrouwen zitten voorlopig nog smachtend in de wachtkamer – vorig jaar doorbroken door een nieuwe opzet van vijf speelrondes. Aan de eerste deden 24 clubs mee, niet meer automatisch twee per land, maar geselecteerd naar Europese sterkte. Dat betekende dat Nederland, Duitsland en Spanje drie deelnemende ploegen mochten inschrijven en, bijvoorbeeld, Oostenrijk maar één.

Na de eerste ronde (acht poules van drie) resteerden zestien teams die in de volgende omloop voor de kwartfinales streden. De rondes 3, 4 (halve finales) en 5 (finale) werkten toe naar de apotheose van een waarlijk serieus te nemen Europa Cuptoernooi.

De initiatiefnemers, van wie Maurits Hendriks, de Nederlandse bondscoach van Spanje, een dragende was, grepen meteen de kans aan om meer volgens hen wenselijke wijzigingen in te voeren. De Europese Hockey Federatie, die in deze zaken progressiever is dan de wereldorganisatie FIH, gaf ruim baan. Dat leverde verrassende uitkomsten op, waarover deelnemers en kijkers overigens verschillend oordeelden.

Alom geprezen werd de regel dat een speler bij een groene kaart voor twee minuten naar de kant moet. Bij hockey stelt zo’n groene kaart voor licht wangedrag eigenlijk niets anders voor dan een notitie in het arbitersboekje en dat zal spelers worst zijn. Maar een verwijdering uit de wedstrijd, ook voor een korte periode van twee minuten, komt harder aan. Het gevolg was een aanzienlijk lager aantal groene kaarten dan gebruikelijk bij een Europees toernooi.

Om het voortijdig uitlopen bij een strafcorner te voorkomen werd bedacht dat de dader maar meteen naar de middenlijn moest doorlopen. De vervanger zou in de uitlooptactiek minder bedreven zijn, was de achterliggende gedachte, en die kwam in sommige gevallen pijnlijk uit.

Minder werden aanpassingen op prijs gesteld die met het oog op de tv-registratie waren gedaan. De nieuwe toernooivorm is een smak duurder dan de oude; hogere sponsorinkomsten waren derhalve noodzakelijk en die laten zich het best genereren door tv-reclame. Toen het gelukt was SBS en Net 5 te interesseren voor integrale rechtstreekse tv-registratie, was de weg vrij om potentiële sponsors meer te bieden. Daarvoor werd tijd vrijgemaakt door, net als bij basketbal, de beide speelhelften te halveren, zodat er twee extra periodes voor tv-reclame ontstonden. Voor de toeschouwers op de tribunes waren dit echter loze minuten waarin de verveling toesloeg.

Om de tv-kijkers ook met wat anders dan reclame te gerieven werd voorts bij een strafcorner een wachttijd van 45 seconden ingevoerd, waarin de tv de aanleiding van de corner herhaald en vertraagd kon laten zien. Dat de spelers op het veld soms bijna een halve minuut op het groene licht stonden te wachten, was een minpunt.

Niettemin zullen dit weekend (en volgend weekend in Lille) de experimentele regels weer gelden. Met daarbij nog een interessante nieuwe. De video-umpire, die door de scheidsrechters in zeer speciale gevallen te hulp kan worden geroepen, zal nu in dienst staan van de ploegen: per speelhelft mogen de aanvoerders eenmaal de video-umpire raadplegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden