Europese films strijden om Venetiaanse leeuw

Terwijl de competitie-films van vorig jaar langzaam maar zeker de Nederlandse bioscopen binnen druppelen, presenteerde festival-directeur Alberto Barbera gisteren in Rome het programma van het 57ste Filmfestival in Venetië (zijn tweede) dat tussen 30 augustus en 10 september plaats zal vinden.

Van onze filmmedewerkster

Net als vorig jaar domineert de Europese film in Barbera's selectie; in totaal twaalf Europese films dingen mee naar de Gouden Leeuw, naast vier Aziatische producties, twee Noord-Amerikaanse en een Australische. In tegenstelling tot vorig jaar is de Italiaanse bijdrage deze keer relatief groot: vier Italiaanse films van hier nog onbekende regisseurs.

Die Italiaanse inbrengtrekt de verdeling nieuwkomers versus gevestigde regisseurs weer wat op, want er vallen in het programma aardig wat bekende namen op. Zo zal Robert Altman meedingen met zijn 43ste speelfilm 'Dr. T. and the women', een lesbische romantische komedie. Kunstschilder Julian Schnabel, die in 1997 als filmregisseur debuteerde met de biopic over zijn vroeg overleden collega-kunstschilder, Basquiat, dingt mee met zijn tweede film 'Before night falls'.

Andere kandidaten voor de Gouden Leeuw zijn onder meer Xavier Beauvois ('Selon Matthieu'), Clara Law ('The goddess of 1967'), Stephen Frears ('Liam'), Manuel de Oliveira ('Palavria e Utopia'), Jafar Panahi ('Dayereh'), Sally Potter ('The man who cried'), Raul Ruiz ('Fils de deux mères ou comédie de l'innocence') en Barbet Schroeder ('La vierge des tueurs').

Voorzitter van de jury van het competitie-programma is deze keer de Tsjechisch-Amerikaanse regisseur Milos Forman. Hij wordt bijgestaan door actrice Jennifer Jason Leigh, regisseuse Samira Makhmalbaf, schrijver Tahar Ben-Jellow, regisseur Claude Chabrol, regisseur Giuseppe Bertolluci, en filmcriticus Andreas Kilb. De jury van de prijs voor het beste debuut wordt voorgezeten door de Armeens-Canadese regisseur Atom Egoyan.

Buiten competitie wordt traditiegetrouw Woody Allens nieuwste film gepresenteerd, de komedie 'Small time crooks', deze keer weer met Allen zelf in de hoofdrol. Martin Scorcese's documentaire 'Il dolce cinema', vorig jaar in onvoltooide staat de slotfilm van het festival, wordt buiten competitie vertoond, evenals de nieuwe films van oude bekenden Claude Chabrol, Takeshi Kitano en Gus van Sant.

Opvallende titels zijn verder te vinden in de neven-programma's. 'Dreams and Visions' bevat onder meer de debuutfilm 'The cell' van de Amerikaan Tarsem, die ons plaats laat nemen in de geest van een serial killer. Daarnaast is er de in Amerika ambivalent ontvangen Hitchcock-hommage 'What lies beneath' van Robert Zemeckis en het romantische liefdesdrama van 'Lola rennt'-regisseur Tom Tykwer: 'Der Krieger und die Kaiserin'. Het programma 'Cinema of the present' bevat het debuut van acteur Ed Harris, de biopic 'Pollock', waarin Harris zelf de rol van Jackson Pollock op zich neemt.

Directeur Barbera onderstreepte in zijn presentatie de vlucht die de cinema recentelijk dankzij de digitale revolutie genomen heeft en zei hieraan met een zo divers en pluriform mogelijk progamma recht te willen doen, met aandacht voor de commerciële markt zonder de marge te vergeten.

Hoe die marge er volgens Barbera precies uitziet zal tijdens het festival wellicht duidelijker worden. De openingsfilm komt in ieder geval traditiegetrouw uit het centrum; 'Space Cowboys' van de oude, nuchtere, non-digitale Clint Eastwood, die tijdens het festival bovendien een Gouden Leeuw voor zijn gehele oeuvre mag ontvangen uit handen van gastvrouw Sharon Stone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden