Europese druk op Israël neemt toe

Een huis wordt gebouwd in het omstreden gebied. Beeld AP
Een huis wordt gebouwd in het omstreden gebied.Beeld AP

Het Israëlische plan om 3.000 nieuwe woningen te gaan bouwen in bezet gebied op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem heeft vandaag geleid tot veroordelingen van verschillende Europese bondgenoten. Zeker drie overheden hebben bij Israëlische ambassadeurs in hun land om opheldering gevraagd. Volgens de Europese landen ondermijnen de bouwplannen de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

Redactie

De Israëlische gezant in Parijs is vanmorgen om tekst en uitleg gevraagd, zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk was een van de eerste grote Europese landen om de Palestijnse aanvraag voor een verhoging van de Palestijnse status bij de Verenigde Naties vorige week te steunen. De Franse overheid stuurde Israël vandaag ook een brief, waarin het land de bouwplannen voor nederzettingen 'een aanzienlijk obstakel' voor een tweestatenoplossing noemt.

Ook Groot-Brittannië en Zweden hebben de Israëlische ambassadeurs gevraagd om opheldering, Duitsland zei dat het besluit om de bouwplannen goed te keuren de positie van Israël als onderhandelaar voor een oplossing voor het conflict op lange termijn zou verzwakken.

Geen van de Europese landen heeft openlijk gedreigd Israël te straffen voor het plan nieuwe woningen te bouwen, wel is door Groot-Brittannië opgeroepen het besluit te gaan bouwen terug te draaien.
De Israëlische krant Haaretz berichtte vanmorgen dat onder anderen Nederland en Duitsland de Israëlische regering hebben gewaarschuwd dat het de steun van de Europese landen zou verliezen als het de bouwplannen zou doorzetten, maar die berichten zijn nog niet bevestigd.

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ontmoet vandaag de ambassadeur van Israël voor een kennismakingsgesprek dat al was gepland. Hij zei daarbij nogmaals de Nederlandse positie in het conflict te zullen benadrukken en Israël te vragen af te zien van de bouw van de nieuwe nederzettingen.

Met een overweldigende meerderheid werd verhoging van de VN-status van de Palestijnse afgelopen weekend goedgekeurd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden