'Europese crisis en Arabische lente kans voor Euro-Afrikaans blok'
De economische crisis in Europa en de omwentelingen in Noord-Afrika zijn een uitgelezen moment om de onderlinge banden aan te halen. En wel in zulke mate dat een samenwerkingsverband uitmond in een Euro-Afrikaanse Unie.
Een pleidooi voor deze intercontinentale unie komt van de voormalig Franse minister voor Europese Zaken en oud-minister van Justitie Elisabeth Guigou, tegenwoordig vicevoorzitter van de Franse Tweede Kamer. Volgens haar biedt een Euro-Afrikaanse gemeenschap het beste tegenwicht aan de twee machtige blokken van de Verenigde Staten en China.
"Azië draait om de ASEAN en de Amerika's rond NAFTA en de Mercosur", schrijft zij op Project Syndicate, een internationale opiniewebsite. Ook Europa heeft volgens haar zo'n grotere regio nodig. Als eerste stap noemt zij de Euro-mediterrane samenwerking nieuw leven in blazen. Een dergelijk project werd al eens opgestart in 1995, maar kwam nooit echt van de grond.
"Europa heeft de technologie en biedt een veilig kader voor investeringen, maar het is het zuidelijke Middellandse Zeegebied dat in toenemende mate kan wijzen op een sterke economische groei," schrijft de Franse socialiste. "Europa is aan het vergrijzen en zal in 2030 zo'n 20 miljoen mensen verliezen, terwijl het zuidelijke Middellandse Zeegebied een dynamische jonge bevolking kent die banen nodig heeft."
Guigou denkt ook aan een gemeenschappelijk energiebeleid en een Euro-mediterraan monetair systeem om investeringen tussen de EU en Noord-Afrika te stimuleren. Dat systeem zorgt voor monetaire stabiliteit en zelfs "eventuele uitbreiding van de eurozone moet niet worden uitgesloten."
Tegen 2050 wonen in Europa en Afrika 2,5 miljard mensen, een kwart van de wereldbevolking. Zo'n grote gemeenschap kan in internationale instellingen - met name de Wereldhandelsorganisatie WTO - vanuit een sterke positie opereren, stelt Guigou.
"Het bouwen van een gezamenlijke toekomst voor Europa en Afrika, te beginnen bij de Middellandse Zee, zal moeilijk zijn, maar dat is geen reden voor vertraging. Een Euro-mediterrane en daarna Euro-Afrikaanse Unie kan wel eens het enige politieke project zijn dat een wereldwijde heerschappij van een G 2 van de Verenigde Staten en China kan voorkomen."