Europese crisis drukt resultaten Randstad

Omzet uitzendconcern neemt toe, maar opbrengsten dalen op belangrijke markten

Uitzendconcern Randstad doet het beter dan verwacht, door een sterke ontwikkeling van de Amerikaanse markt. In Europa blijft het concern worstelen met de crisis, maar de omzet kromp minder dan in voorgaande kwartalen.

In totaal groeide de omzet van Randstad vorig kwartaal met 12 procent tot 4,15 miljard euro. Die groei kwam vooral door overnames. Op eigen kracht kwamen de opbrengsten ongeveer even hoog uit als een jaar eerder. 's Werelds op een na grootste uitzendconcern boekte een nettowinst van 28,8 miljoen euro; ruim een kwart minder dan een jaar eerder, maar bijna 10 miljoen euro beter dan analisten hadden verwacht.

Volgens topman Ben Noteboom blijft de situatie op de Europese markt onzeker. De lichte opleving aan het einde van het eerste kwartaal noemde hij bemoedigend. "Maar het is te vroeg om er grote conclusies aan te verbinden", meent Noteboom. Op de belangrijkste Europese markten, Nederland en Frankrijk, daalden de opbrengsten licht. In Duitsland was sprake van een groei van 3 procent.

De trends van het eerste kwartaal waren volgens Randstad ook zichtbaar in april. Het bedrijf ziet de toekomst naar eigen zeggen met vertrouwen tegemoet en richt zich op investeringen in onderdelen met groei. Andere delen van het bedrijf worden waar nodig aangepast. Hogere investeringen in marketing leiden dit kwartaal waarschijnlijk tot een lichte stijging van de kosten ten opzichte van het eerste kwartaal.

Brancheorganisatie voor uitzendondernemingen ABU maakte onlangs al bekend dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in Nederland opnieuw is gedaald. Het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren nam in maart met 4 procent af ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van uitzendondernemingen daalde in deze periode met 2 procent. De uitzenduren en omzet liggen al sinds januari lager dan in 2011.

De uitzenduren daalden in alle sectoren. In de industrie was 6 procent minder werk voor uitzendkrachten, in de technische sectoren nam het werk met 2 procent af. In de administratieve sectoren daalde de vraag naar uitzendpersoneel met 1 procent. In de medische sector was 14 procent minder tijdelijk personeel nodig dan een jaar eerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden