Europese Commissie verlaagt groeiverwachting 2008

(Novum/Betten) - De Europese Commissie heeft de groeiverwachting voor Europese Unie in 2008 naar beneden bijgesteld. Dat heeft het dagelijks bestuur van de Europese Unie donderdag bekendgemaakt. De economische groei zal nu naar verwachting uitkomen op 2,0%. In november 2007 ging de Europese Commissie nog uit van een groei van 2,4%.

In de eurozone zal de groei naar verwachting nu uitkomen op 1,8% tegenover een eerdere verwachting van 2,2%. De aanhoudende onrust op de financiele markten, een afkoeling van de Amerikaanse economie en hoge grondstofprijzen zijn hiervan de oorzaak.

De inflatie in de vijftien landen die de euro gebruiken, zal naar verwachting uitkomen op 2,6%. Eind 2007 ging de Europese Commissie nog uit van een geldontwaarding van 2,1% op jaarbasis. Vooral hoge energie- en voedselprijzen stuwen het prijsniveau. Brussel verwacht dat de inflatie in het laatste kwartaal van 2008 zal terugkeren naar een 'normaler' niveau.

Europa begint de invloed van economische tegenwind duidelijk te voelen, meent de EC. Maar de veerkracht van de Europese economie in combinatie met een stevig fundament bieden weerstand aan de afkoeling.

De economische situatie en outlook blijven wereldwijd aan veel onzekerheid blootstaan. De Europese economieen stonden er goed voor toen de crisis op de kredietmarkten begon, schrijft de commissie, maar cijfers uit de laatste drie maanden van 2007 wijzen op een pas op de plaats.

Eerder deze maand zei ECB-president Jean-Claude Trichet dat de onzekerheid over de impact die de situatie op de financiele markten zou kunnen hebben op de reele economie uitzonderlijk hoog is. 'Hoewel de economische basis gezond is, bevestigen de inkomende gegevens dat de risico's voor de vooruitzichten van de economische activiteiten aan de neerwaartse kant liggen', zo stelde Trichet in een toelichting op het rentebesluit.

De ECB handhaafde het belangrijkste rentetarief begin februari, zoals verwacht, op 4%. De lage economische groei vraagt om een renteverlaging, zoals de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar al diverse keren deed. Het gevaar voor inflatie, de prioriteit van de ECB, weerhoudt de ECB echter van zo'n stap. De markt hoopt echter wel op een renteverlaging en heeft een verlaging van minstens 50 basispunten voor het einde van het jaar reeds ingeprijsd. Het eerstvolgende rentebesluit van de ECB is op 6 maart 2008.

Vorige week meldde het CBS nog een groei van 4,4% in het vierde kwartaal, het hoogste niveau in ruim zeven jaar. De groei van het BBP in Nederland op jaarbasis kwam uit op 3,5%. Het bureau zei in een toelichting dat de Nederlandse economie nog geen last had van de kredietcrisis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden