Europese Commissie straft Hongarije met gang naar Hof

Onafhankelijkheid rechters in geding

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het Europese Hof in Luxemburg. De Commissie vindt dat recente Hongaarse wetgeving de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht aantast. Ook heeft ze twijfels over de onafhankelijkheid van het instituut dat waakt over de bescherming van persoonlijke data van burgers. De Commissie grijpt naar het paardemiddel van een rechtsgang, omdat waarschuwingen en goede gesprekken niet hielpen.

Volgens nieuwe Hongaarse wetten zou de pensioenleeftijd van rechters, aanklagers en notarissen met ingang van dit jaar omlaag gaan van 70 naar 62. De wet maakt dat 10 procent van de rechters en 25 procent van de notarissen moet opstappen. Volgens critici wil de Hongaarse regering de vrijgekomen posten opvullen met regeringsgezinden. De Europese Commissie heeft vanwege het op handen zijnde ontslag het EU-Hof gevraagd deze zaak met spoed te behandelen.

Hongarije heeft de Commissie wel kunnen geruststellen over de onafhankelijkheid van de Hongaarse Centrale Bank. Ook daarover had de Europese Commissie Hongarije gewaarschuwd. Dinsdag heeft de Hongaarse premier Orban in Brussel beloofd maatregelen te nemen.

Hongarije zat hier klem, omdat het land in financiële problemen verkeert. Het heeft daarom eind november een lening van ongeveer 15 miljard euro aangevraagd bij het IMF en de EU. Maar die instellingen weigerden vanwege de dubieuze rol die de Hongaarse Centrale Bank dreigde te krijgen. Als het Hongaarse parlement snel akkoord gaat met de door Orban beloofde aanpassingen, krijgt Hongarije de broodnodige lening alsnog.

Los van dit alles heeft de Europese Commissie Hongarije in februari gewaarschuwd dat het land te weinig doet om het begrotingstekort te verminderen. Het land moet voor 22 juni maatregelen nemen, anders loopt het subsidies voor 2013 mis.

Het Europarlement heeft ook grote zorgen over de vrijheid voor journalisten, religieuze groepen en van homo's.

Scherpe veroordeling asielbeleid Hongarije
Het asielbeleid in Hongarije is onmenselijk. Die harde kritiek uit de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in een gisteren verschenen rapport. Asielzoekers worden opgesloten in detentiecentra, waar ze vaak een cel moeten delen met criminelen. In sommige gevallen zitten ze meer dan een jaar gevangen en ze worden regelmatig mishandeld. In geen enkel ander Centraal-Europees land is het asielbeleid zo streng en extreem als in Hongarije, meldt de UNHCR.

Sinds een wetswijziging in 2010 is het standaard dat migranten worden opgesloten in detentiecentra, samen met criminelen.

Vorig jaar heeft Hongarije een kwart (450) van het totaal aantal asielaanvragen afgewezen. Het grootste deel van de uitgewezen asielzoekers wordt teruggestuurd naar Servië.

Ook dat druist in tegen Europese en internationale wetgeving, volgens de UNHCR. Want asielzoekers zouden moeten worden teruggestuurd naar landen waar ze zich veilig voelen. Geen van de EU- lidstaten beschouwt Servië als veilig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden