Europese Commissie niet kleiner

Van onze correspondent NOORDWIJK - Alle EU-staten houden een vertegenwoordiger in de Europese Commissie. Pas ver na 2000 komt dit principe mogelijk op de helling. Die conclusie drong zich gisteren op na onderhandelingen in Noordwijk over de herziening van het verdrag van Maastricht.

Frankrijk pleitte de afgelopen weken voor een drastische afslanking van het dagelijks bestuur van de EU, dat op dit moment twintig leden telt. Volgens Parijs zouden er niet meer commissarissen moeten zijn dan portefeuilles. “Dat wil zeggen tien, hooguit twaalf”, aldus de Franse minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette. Frankrijk is bereid een roulatiesysteem te aanvaarden ook als dat betekent dat er perioden zijn met een Commissie zonder Fransman.

Duitsland liet gisteren echter weten te allen tijde een Duitse EU-commissaris te zullen eisen. De kleine landen kregen daarmee gisteren in Noordwijk een bondgenoot van gewicht. Een beperking van het aantal leden van de Europese Commissie is vooral in kleine lidstaten een gevoelig onderwerp. EU-commissarissen zijn officieel geen vertegenwoordiger van hun land. Maar het is in de dagelijkse, Brusselse gang van zaken van levensbelang oren, neus en mond te hebben in de Commissie. Ook Luxemburg, Finland, Denemarken en Ierland lieten gisteren weten een eigen commissaris te willen houden.

Bij het aantreden van de volgende Europese Commissie, in 2000, raken de grote landen - Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië - waarschijnlijk wel hun tweede commissaris kwijt. Ze zijn bereid terug te gaan naar één, op voorwaarde dat ze meer stemmen krijgen in de Raad van ministers, het besluitvormend orgaan van de EU. De huidige stemmenverhouding beschermt - bewust - de kleine landen tegen de grote. Er groeit overeenstemming over de wens de stemmenverhouding in de Raad meer in overeenstemming te brengen met de bevolkingsaantallen.

Men lijkt het ook min of meer eens over het uitbreiden van de bevoegdheden van de Commissievoorzitter. Toen bondkanselier Kohl twee jaar geleden Jacques Santer de mantel uitveegde omdat die zijn commissarissen onvoldoende onder de duim hield, antwoordde de Luxemburgse Commissie-voorzitter dat hij dan maar de gelegenheid moest krijgen zelf zijn commissarissen te kiezen en desnoods te ontslaan. Nu moet een Commissie-voorzitter maar afwachten welke commissarissen de lidstaten voordragen. Santer lijkt zijn zin te krijgen; in de toekomst zal de voorzitter, die door de regeringsleiders wordt aangewezen, waarschijnlijk kunnen kiezen uit een lijstje kandidaat-commissarissen per lidstaat. En hij zal bij het verdelen van de portefeuilles minder zijn oren hoeven laten hangen naar de hoofdsteden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden