Europese Commissie: Glyfosaat blijft nog vijf jaar toegestaan

Beeld AFP

De Europese Commissie wil het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat nog vijf jaar toestaan. 

Brussel wilde aanvankelijk de vergunning voor de Europese markt verlengen met tien jaar, maar experts van de EU-lidstaten zijn daarover te verdeeld. De 28 lidstaten moeten op 9 november over het nieuwe voorstel stemmen. De huidige licentie voor gebruik van het mogelijk kankerverwekkende middel, dat ook bekend is onder de merknaam Roundup, loopt in december af. 

Milieuorganisatie Greenpeace en voedselwaakhond foodwatch hebben de nieuwe landbouwminister Carola Schouten opgeroepen om op haar eerste werkdag glyfosaat te verbieden. De agrarische sector wil echter niet af van het onkruidgif. Nederland is voorstander van een verlenging van de licentie van het middel met tien jaar, maar zal zich naar alle waarschijnlijkheid ook kunnen vinden in een verlenging met vijf jaar.

Als de Europese Commissie het gebruik van Roundup blijft toestaan voor maximaal vijf jaar, komt het ook tegemoet aan de wens van de meerderheid van het Europees Parlement. Deze week steunden 355 van de 204 leden een voorstel van Bas Eickhout (GroenLinks) dat een verbod op het gebruik van glyfosaat over vijf jaar beoogt.

De agrarische industrie claimt dat het middel nodig is voor de voedselvoorziening. Maar als het aan het parlement ligt, mogen de land- en tuinbouw glyfosaat over vijf jaar niet meer gebruiken. Vanaf volgend jaar zouden al beperkingen moeten gaan gelden, zoals een sproeiverbod vlak voor de oogst. Voor huishoudens zou Roundup direct taboe moeten worden. CDA-Europarlementariër Annie Schreijer noemde een dergelijk verbod ‘onevenredig’ en onthield zich van stemming. 

Glyfosaat blijft volgens haar onmisbaar voor grote delen van de Europese land- en tuinbouw. Eickhout toonde zich juist verheugd dat het parlement ‘gezondheid en milieu op de eerste plaats zet’. “Glyfosaat doodt zo'n beetje iedere plant en insect waarmee het in aanraking komt.” Volgens Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) is een ‘einde aan het massale gebruik van kankerverwekkende gif eindelijk in zicht’.

Lees ook: Bestrijdingsmiddel glyfosaat 'wel vervuilend, niet kankerverwekkend’
Lees ook: 
Europarlement wil in 5 jaar totaalverbod op glyfosaat, CDA'ers willen onderzoek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden