Europese Commissie eist openheid Kroes

Jean-Claude Juncker wil van Neelie Kroes opheldering over haar functie bij een firma op de Bahama's. Ze had die moeten melden en stoppen.

De Europese Commissie wil van voormalig Eurocommissaris Kroes horen hoe het precies zat met haar betrokkenheid bij een vennootschap op de Bahama's. "Wij willen vaststellen wat de feiten zijn. Als we die kennen, kijken we wat we verder gaan doen", zei een woordvoerder van Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker gisteren.

De commissie reageerde op de onthulling in Het Financieele Dagblad en Trouw dat Kroes vanaf 4 juli 2000 negen jaar een functie bekleedde bij een bedrijf, Mint Holdings Ltd., dat was ingeschreven op de Bahama's, een eilandengroep die al jaren bekendstaat als een belastingparadijs. Toen Kroes in 2004 aantrad als Eurocommissaris had zij die functie moeten melden en moeten beëindigen. Dat heeft zij niet gedaan. Kandidaat-Eurocommissarissen zijn verplicht om alle functies, zowel de betaalde als de onbetaalde, die zij in de tien voorgaande jaren hebben gehad, te melden en er mee te stoppen. Kroes werd in 2004 commissaris voor mededinging - en maakte in die functie furore - en was van 2009 tot november 2014 commissaris voor 'digitale agenda'.

De commissie kan een aantal stappen nemen tegen Kroes. Zo kan zij haar recht verliezen om bij de commissie binnen te lopen. In plaats daarvan moet ze zich dan, net als iedereen, melden bij de balie en de nodige procedures ondergaan.

Die behandeling moet sinds kort - om een andere reden - ook de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, ondergaan. Barroso accepteerde een functie bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Die nieuwe baan van Barroso ligt in Brussel erg gevoelig, vanwege de rol die de bank speelde in de financiële crisis.

Mogelijk is ook dat Kroes een deel van haar pensioenaanspraken verliest.

Kroes erkende in een reactie aan Het Financieele Dagblad en Trouw dat ze formeel in overtreding was door de functie niet te melden. Volgens Kroes was zij adviseur van Mint, dat was opgericht om delen van het Amerikaanse energieconcern Enron te kopen. Toen die koop niet doorging, deed Mint volgens Kroes niets meer. Ze ging ervanuit dat zij in 2002 op de Bahama's was uitgeschreven. Door een 'administratieve fout' zou dat niet gebeurd zijn en stond zij nog tot oktober 2009 als 'director' (dat kan zowel bestuurder als toezichthouder zijn, red.) ingeschreven.

Zowel premier Rutte als Europarlementariër Hans van Baalen, beiden VVD, wilde gisteren inhoudelijk niet ingaan op de kwestie. "Het is een zaak van Kroes en van de commissie", liet Van Baalen via zijn woordvoerder weten. "Volgens mij moeten we eerst de feiten afwachten", zei Rutte. De centrum-rechtse EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, waarschuwde voor voorbarige conclusies.

De commissie benadrukte dat de procedures die Eurocommissarissen moeten doorlopen, streng zijn. "Maar er zijn dingen die zelfs met de strengste regels niet te voorkomen zijn", zei Junckers woordvoerder, refererend aan Barroso en Kroes . "We vertrouwen op de volledigheid van de verklaring (die commissarissen afgeven, red.). We hebben geen geheime politie die naar de Bahama's kan worden gestuurd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden