Europese Commissie bijna weer compleet

Vlaggen voor het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, in Brussel. Beeld anp
Vlaggen voor het Berlaymont gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie, in Brussel.Beeld anp

De Europese Commissie is bijna weer compleet. Vandaag stemde het Europees Parlement in met de benoeming van vier Europees Commissarissen.

Redactie

Zij vervangen EU-commissarissen die na de Europese verkiezingen eind mei verkozen zijn in het EU-parlement. Als de EU-lidstaten ook hun goedkeuring geven, zullen de vier spoedig zitting nemen in het dagelijks bestuur van de EU.

Het gaat om de Luxemburgse Martine Reicherts. Zij vervangt Viviane Reding die de portefeuille Justitie en Burgerrechten had. De voormalig premier van Finland, Jyrki Katainen, wordt EU-commissaris voor Economische en monetaire zaken en de euro, een post die eerst Olli Rehn vervulde.

Tijdelijk
De Italiaan Ferdinando Nelli Feroci vervangt Industrie-commissaris Antonio Tajani. De Pool Janusz Lewandowski, verantwoordelijk voor begroting, wordt afgelost door zijn landgenoot Jacek Dominik.

Het viertal is benoemd tot het einde van de termijn van de huidige Europese Commissie. Die loopt 1 november af. Maandag moesten de nieuwe EU-commissarissen zich verdedigen voor de Europarlementariërs in een hoorzitting.

Juncker
De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker wordt per november de voorzitter van de nieuwe commissie. Vandaag schuift hij aan bij de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU om over de verdere verdeling van de banen in Brussel te praten. Als Juncker zijn team compleet heeft, zullen alle kandidaat-EU-commissarissen een hoorzitting krijgen in het EU-parlement. In oktober zal het EP dan stemmen over de commissie in haar geheel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden