Europese coalitie tegen euthanasie opgericht in Brussel

Twintig pro-life clubs verenigen zich om te voorkomen dat meer landen euthanasie legaliseren

In Brussel is gisteren de Euthanasia Prevention Coalition opgericht (EPC). De coalitie, met daarin ook de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) maakt zich zorgen over de 'sterke toename van euthanasie in Europa'.

De club wil mensen en groepen samenbrengen om te strijden tegen de 'erosie van wetten die mensen moeten beschermen tegen euthanasie'. De EPC wil voorkomen dat naast Nederland, België en Luxemburg andere Europese landen euthanasie legaliseren. De Franse president Hollande heeft dit bijvoorbeeld tot een verkiezingsbelofte gemaakt.

Ook in Duitsland en Schotland gaan volgens Kevin Fitzpatrick stemmen op om hulp bij zelfdoding te legaliseren. De oprichter van de Britse anti-euthanasie-organisatie Not dead Yet verwijst ook naar Nederland. Naar het recente KNMG-standpunt over levensbeëindiging van pasgeboren bijvoorbeeld. Hierin staat onder meer dat het leven van een stervend kind beëindigd kan worden als de ouders het lijden niet meer kunnen aanzien.

Henk Reitsema, gisteren aanwezig namens de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV), zegt zich bijvoorbeeld zorgen te maken over het sterk stijgende aantal gevallen van euthanasie in Nederland. "Ik vind het verontrustend dat de stijging sinds 2006 dubbele cijfers laat zien", zegt Reitsema, "Niemand lijkt zich daar druk om te maken. Je krijgt de indruk dat euthanasie, net als suïcide,een aanzuigende werking heeft: hoe meer men erover leest, hoe meer mensen het willen. Ik maak me ook zorgen over de impliciete druk die ouderen en gehandicapten voelen. In een maatschappij waarin zij zich steeds meer overbodig voelen, wil ik niet leven."

In de Europese coalitie hebben zich zo'n twintig pro-life clubs uit onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk en Oostenrijk verenigd. Een vergelijkbaar initiatief bestaat al langer in Canada. Vanuit Nederland hebben de Hilversumse anti-abortusorganisatie Schreeuw om leven en de NPV zich aan het initiatief gecommitteerd. Schreeuw om leven verbindt zijn naam alleen, de NPV overweegt financiële steun. "Het zou mooi zijn als het kritische geluid in Nederland vaker een podium krijgt", zegt Elise van Hoek van de (christelijke) NPV. "Als het over Tuitjenhorn gaat, zie je dat in programma's als 'Nieuwsuur' altijd deskundigen uit dezelfde hoek worden uitgenodigd. De NVVE is natuurlijk goed georganiseerd. Maar het zou mooi zijn als er vaker een tegengeluid te horen is."

Juist over dit soort kwesties wil de coalitie lobbywerk verrichten, zegt filosoof/ethicus Reitsema. "Neem palliatieve sedatie waarvan in Tuitjenhorn sprake was. Iemand komt daar in Nederland voor in aanmerking wanneer hij of zij binnen twee weken overlijdt. Ik zou graag eens onderzocht willen zien in hoeverre artsen dat precies kunnen voorspellen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden