Europese beurzen zakken weg

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenmarkten in Europa moesten woensdag de opgebouwde koerswinsten van de voorgaande handelsdag weer inleveren. Enkele tegenvallende macrocijfers, waaronder de detailhandelsverkopen in de eurozone, duwden de beursgraadmeters stevig in het rood.

ANP

Ook indicatoren die wijzen op een lagere opening van Wall Street later op de dag zorgden voor een domper.

Daarnaast joeg de Duitse chipgigant Infineon beleggers de stuipen op het lijf met de publicatie van zwaar tegenvallende kwartaalcijfers. Infineon dook in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar diep in de rode cijfers door de zich in rap tempo verslechterende marktomstandigheden. Beleggers lieten het aandeel op de beurs in Frankfurt 26 procent onderuit gaan.

ASML

Op het Damrak werd branchegenoot ASML mee omlaag getrokken. De chipmachinefabrikant maakte een smak van 5,4 procent. Dit koersverlies had mogelijk ook te maken met een interview in Het Financieele Dagblad met ASML-topman Peter Wennink. Door de kredietcrisis is de kredietverlening aan de sector nagenoeg stilgevallen. Daardoor dreigt een groep chipproducenten zijn toevlucht te moeten zoeken tot overheidssteun of andere, grotere chipfabrikanten.

Mede door het koersverlies van ASML stond de AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, aan het begin van de middag 1,7 procent lager op 237,29 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, verloor 1,2 procent op 306,45 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen 1 tot 2,1 procent achteruit.

Amerikaanse economie

,,Beleggers blijven zich zorgen maken over de economie. Het is zoeken naar aanwijzingen dat economie niet verder afglijdt, maar die zijn er niet. Tot dat ze er wel zijn zal er geen sprake zijn van aanhoudend koersherstel'', aldus beleggingsstrateeg Ronald Doeswijk van onderzoeksbureau Iris.

Later op de dag zal het duidelijker worden hoe de Amerikaanse economie er voor staat, wanneer belangrijke cijfers over de arbeidsmarkt worden gepubliceerd. Het gaat om cijfers van salarisstrookverwerker ADP in de private sector over de maand november. Analisten verwachten dat de werkgelegenheid met 200.000 is afgenomen. ,,Het zal geen mooi plaatje worden. In tijden van economische verslechtering zie je altijd dat de werkloosheid heel snel oploopt'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS.

Dienstensector

Ook kijkt de markt uit naar cijfers van het Institute for Supply Management (ISM) voor de Amerikaanse dienstensector over de maand november.

De aandelenkoersen gingen woensdag over de gehele linie omlaag. Supermarktketen Ahold was een van de weinige stijgers in de AEX met een plus van 2,7 procent.

SBM Offshore

SBM Offshore moest de winst van eerder op de ochtend weer inleveren en noteerde 0,4 procent lager. De maritiem dienstverlener kondigde voorbeurs orders aan ter waarde van ruim 700 miljoen dollar. Het gaat onder andere om de levering van een productie- en opslagplatform (FPSO) voor Woodside Energy.

De euro noteerde op 1,2655 dollar tegen 1,2715 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden