Europese beurzen zakken verder weg

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese graadmeters zakken donderdag in de middaghandel verder weg. Tegenvallende resultaten van GlaxoSmithKline, Infineon en het Amerikaanse Cisco Systems drukken op het sentiment. De technologiewaarden verkeren in zwaar weer.

De Europese Centrale Bank liet, zoals verwacht, het belangrijkste rentepercentage onveranderd op 4,00%. In de afgelopen weken benadrukte ECB-president Jean-Claude Trichet het inflatiegevaar dat op de loer ligt. De markt hoopt echter wel op een renteverlaging en heeft een verlaging van minstens 50 basispunten voor het einde van het jaar reeds ingeprijsd.

Tijdens de toelichting op het ECB-besluit zei Trichet dat prijsstabiliteit de hoogste prioriteit houdt. Hij verwacht dat de inflatie de komende maanden echter ruim boven de 2% zal liggen. Tegelijkertijd met de opwaartse prijsdruk signaleert de ECB grote onzekerheid wat betreft de economische groei in de euro-landen.

Op de Europese beurzen verkeren de technologiewaarden ondertussen in zwaar weer. De sector heeft last van de tegenvallende outlook die het Amerikaanse Cisco Systems gisteren afgaf.

Rond 15.30 uur noteert de DJ Stoxx 1,9% lager op 3.154,95 punten. De FTSE van Londen levert 2,2% in, terwijl de CAC40 van Parijs 1,7% kwijtraakt. In Frankfurt staat de DAX 2,15% in de min. De AEX verliest 2,1% tot 433,18 Op de valutamarkt noteert de euro 0,6% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,4531. Een vat Brent-olie wordt in Londen verhandeld voor USD 87,01, een daling van 0,9%.

Chipmaker Infineon Technologies staat in Frankfurt 17,5% in de min, na in het afgelopen kwartaal het vierde kwartaalverlies op rij te hebben geboekt. Ook voor de toekomst verwacht het bedrijf bij de afdeling GSM-chips een verlies te behalen. In Amsterdam raakt machinemaker voor chipproducenten ASML 4,4% kwijt en was daarmee de grootste verliezer bij de hoofdfondsen.

GlaxoSmithKline (-8%) boekte in het vierde kwartaal van 2007 een winstdaling van 12%. Het bedrijf meldde tevens dat ook in 2008 een winstdaling te verwachten is.

In Amsterdam was het een dag vol bedrijfsnieuws. AEX-fondsen Unilever, Vedior, Corporate Express en Unibail-Rodamco openden voorbeurs de boeken.

Corporate Express verraste en gaat met +6,2% aan kop in de hoofdgraadmeter. Over het vierde kwartaal van 2007 heeft de leverancier van kantoorartikelen onverwacht een omzetgroei van 3% behaald voor de Amerikaanse activiteiten. Analisten verwachtten juist een verzwakking van de Amerikaanse divisie, van 1%. Over de aanhoudende overnamegeruchten wil CEO Peter Ventress zich niet uitlaten.

Vedior zag de koerswinst uit de ochtendhandel verdampen en staat 0,1% lager. De uitzender maakte over het vierde kwartaal van 2007 een omzet bekend van EUR 2.168,6 miljoen, wat neerkomt op een autonome omzetgroei van 8%. De voorbereidingen met betrekking tot het bod van Randstad 'lopen goed' en de overname zal naar verwachting voor eind april worden afgerond.

Ook Unilever verliest 2,1% na het openen van de boeken. Ondanks dat analisten in hun reacties op de cijfers spreken over sterker dan verwachte resultaten en positief verrast zijn door de autonome omzetgroei in Europa. Het concern realiseerde een autonome omzetgroei van 6,1%, terwijl analisten uitgingen van een groei van 5,5%.

Unibail-Rodamco hoort met een verlies 2,8% bij de grootste dalers binnen de AEX. In 2007 heeft het vastgoedfonds een winst per aandeel behaald van EUR 7,86, een stijging van 15,4% ten opzichte van EUR 6,81 in 2006. De door Betten gepolste analisten hadden gerekend op een winst per aandeel van EUR 7,82. Het vastgoedfonds handhaaft de verwachting van een gemiddelde wpa-groei van ten minste 10% voor 2007-2012. Voor 2008 ligt de groeiverwachting lager, op ten minste 7%.

Terug in Europa was er positief nieuws in de financiële sector van Deutsche Bank (+0,8%). De grootste bank van Duitsland zag in het laatste kwartaal van 2007 de nettowinst halveren tot EUR 953 miljoen, tegenover EUR 1,84 miljard een jaar eerder. Het resultaat komt echter wel boven de verwachting van analisten uit. Tevens verraste Deutsche Bank positief door kleine afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis te rapporteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden