Europese beurzen zakken verder weg

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zakten vrijdag verder weg, nadat China had bekendgemaakt de vereiste reserves die banken moeten aanhouden opnieuw te verhogen.

De AEX-index noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 358,77 punten. De MidKap-index van het middensegment daalde 0,1 procent tot 646,42 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,9 procent.

De reserveratio voor Chinese banken gaat per 20 januari met 50 basispunten omhoog tot 19,5 procent, zo liet de Chinese centrale bank vrijdag weten. Het is de vierde keer in ruim twee maanden tijd dat China de eisen voor bankreserves verhoogt. ,,China voert nog steeds een extreem ruim monetair beleid. Ze zullen wat moeten inboeten'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vrijdag.

Europese schuldencrisis

De zorgen over de Europese schuldencrisis speelden op de achtergrond ook nog mee, ondanks de succesvolle veilingen van staatsleningen door Portugal en Spanje deze week. Een aantrekkende Europese inflatie op de korte termijn is een element van zorg. De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, gaf donderdag hints dat een renteverhoging op termijn misschien nodig is.

,,Met de succesvolle veilingen is een klein veldslagje gewonnen in een grote oorlog'', zei Versteeg. ,,Er moeten nog veel hordes worden genomen. De volgende stap is een belangrijke ontmoeting volgende week tussen de regeringsleiders.'' Versteeg wees erop dat de stijging van de euro door de opluchting over de veilingen ongunstig is voor de probleemlanden, die het nu vooral moeten hebben van hun export. ,,Het is een moeizaam traject, met loonbeperking of zelfs loondaling als vereiste.''

Technologie-aandelen

Technologie-aandelen, zoals die van de toeleveranciers aan de chipindustrie ASML en ASM International (ASMI), stegen sterk, dankzij een recordwinst die chipfabrikant Intel donderdag bekendmaakte. Het Amerikaanse bedrijf wil de investeringen met meer dan 70 procent verhogen tot 9 miljard dollar. Hiervan zullen bedrijven als ASMI en ASML zeer waarschijnlijk profiteren. ASML en ASMI wonnen respectievelijk 1,3 en 3,6 procent.

De lokaal genoteerde detacheerder DPA Group ging 0,8 procent omhoog, nadat het eerder ruim 7 procent onderuit ging. Het bedrijf heeft overeenstemming bereikt over de overname van branchegenoot Nederlandse Interim Groep en moet hiervoor een claimemissie doen van 11,84 miljoen aandelen.

Batenburg Beheer

Batenburg Beheer zei vrijdagochtend een potentieel overnamebod door een private investeerder na ,,zorgvuldige'' bestudering te hebben afgewezen. Het aandeel won 1,1 procent.

Spyker Cars won 6,8 procent. Topman Victor Muller kondigde vrijdag samen met Jan-Ake Jonsson, de hoogste baas van Saab in Zweden, op de Autosalon van Brussel de nieuwste Saab-modellen aan.

De euro noteerde vrijdag 1,3365 dollar in vergelijking met 1,3360 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden