Update

Europese beurzen zakken na kort herstel weer weg

Beurshandelaren op de Amsterdamse beurs houden hun schermen nauwlettend in de gaten na de tegenvallende opening van 1,6 procent in de min. Beeld ANP
Beurshandelaren op de Amsterdamse beurs houden hun schermen nauwlettend in de gaten na de tegenvallende opening van 1,6 procent in de min.Beeld ANP

De Europese beurzen zakten vandaag aan het einde van de ochtend weer weg. Eerder op de dag lieten de Europese graadmeters nog een opvallend herstel zien dankzij steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam noteerde om 17.00 uur 4,4 procent lager op 283,23 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 463,31 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 2,2 procent. Op de beurs in Milaan liep de winst terug tot 0,8 procent en in Madrid werd nog een kleine winst geboekt van 0,2 procent.

'Het opkoopprogramma van de ECB biedt ondersteuning, maar de markten blijven zeer volatiel', aldus een anonieme Nederlandse handelaar. Om de onrust op de financiële markten te beteugelen ging de ECB maandag over tot de aankoop van Italiaanse en Spaanse staatsleningen. In reactie hierop daalden de rentes van Spaanse en Italiaanse staatsobligaties.

Bankaandelen
De bankaandelen, die eerder op de ochtend nog een opmerkelijk herstel lieten zien, moesten overwegend weer terrein prijsgeven. Zo zakte ING 4,2 procent en verloor SNS Reaal 2,9 procent. In Frankfurt daalde Commerzbank 3,6 procent en in Parijs ging Société Générale 2,3 procent lager.

Grootste daler in de AEX was bodemonderzoeksbedrijf Fugro met een min van 7,1 procent. De industriële bedrijven Aperam, ArcelorMittal en DSM stonden ook onder druk met verliezen van 4,0 tot ruim 5,0 procent.

PostNL
PostNL daalde in Amsterdam 4,5 procent en gaf daarmee een eerdere ruime koerswinst weer uit handen. Het bedrijf zag het bedrijfsresultaat door de krimp van de Nederlandse postmarkt met een derde afnemen ten opzichte van een jaar eerder.

De resultaten voldeden volgens analisten echter aan de verwachtingen. PostNL verhoogde de eigen prognose voor dit jaar tot de bovenste helft van de eerdere doelstelling.

De euro was maandag 1,4318 dollar waard tegen 1,4155 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte 3,4 procent tot 83,95 dollar.

G20
De G20, waarin de 19 belangrijkste economische landen en de Europese Unie zijn vertegenwoordigd, is bereid gezamenlijk op te treden om de financiële markten te stabiliseren en de groei te beschermen. Dat zegt de groep vandaag in een gezamenlijke verklaring.

Alle lidstaten zullen in nauw contact blijven en 'zorgen voor de stabiliteit en liquiditeit op de financiële markten,' aldus de G20.

Stijgende goudprijs
De prijs van goud steeg fors. De grens van 1700 dollar per troy ounce (31,1 gram) werd voor het eerst in de geschiedenis doorbroken.

De goudprijs breekt al maandenlang records, omdat investeerders goud zien als een relatief veilige belegging in onzekere tijden. Tijdens de handelsdag in het Verre Oosten noteerde de goudprijs tussentijds op 1702,70 dollar per troy ounce.

Olie was aanzienlijk minder in trek onder investeerders. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde vanochtend met bijna 4 procent tot 83,70 dollar. De prijs van Amerikaanse olie ligt daarmee weer op het niveau van medio februari, voordat de onrust in het Midden-Oosten de olieprijs omhoog joeg. Brentolie werd bijna 3 procent goedkoper en kostte 106,50 dollar per vat.

G7

Kort voor de opening van de Aziatische beurzen bracht de G7 in een verklaring naar buiten dat het de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk zal ondersteunen wanneer dat nodig is, om de stabiliteit van de financiële markten te helpen.

Eerder had de Europese Centrale Bank (ECB) al aangegeven in de eurozone op grote schaal staatsleningen op te gaan kopen in een poging de zorgen over de Europese schuldencrisis in te dammen.

Geen impact/ negatieve implicaties

De verlaging van de kredietwaardigheid heeft volgens kredietbureau Standard & Poor's geen directe impact op de kredietwaardigheid van landen in de Aziatische regio. 'Onzekerheid op de wereldwijde financiële markten en zwakkere vooruitzichten van de ontwikkelde economieën, in combinatie met de verlaging van de Verenigde Staten, hebben het vertrouwen wel verder ondermijnd', aldus S&P vanochtend.

Het vooralsnog mislukte ingrijpen van Japan op de valutamarkt heeft volgens bureau Moody's Investors Service echter wel negatieve implicaties voor de kredietwaardigheid van het land. 'De kracht van de yen verzwakt de competitiekracht van de Japanse export en weegt op het economisch herstel', aldus Moody's, dat een Aa2-rating hanteert voor Japan. De onrust stuwt de waarde van de Chinese yuan.

Om 15.30 uur (Nederlandse tijd) volgen de Amerikaanse beurzen.

null Beeld anp
Beeld anp
Vandaag is de eerste handelsdag na de historische verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten. Beeld epa
Vandaag is de eerste handelsdag na de historische verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden