Europese beurzen volgen dalende lijn

(Novum/Betten) - De Europese beurzen vervolgen in de middaghandel hun dalende lijn. Aan kop gaan banken en verzekeraars. Investeerders zijn bezorgd dat stijgende rentetarieven zullen zorgen voor lagere winsten. In Amsterdam is een hoofdrol weggelegd voor ABN AMRO.

De Bank for International Settlements (BIS) vindt dat renteverhogingen door centrale banken nodig blijven om de inflatie in toom te houden. Daarop daalden de financiële waarden in de VS, vanwege zorgen over leningen met een hoge rente. De BIS moet monetaire samenwerking bevorderen en dient als bank voor centrale banken.

Rond 14.30 uur noteert de DJ Stoxx 50 0,02% lager. De toonaangevende indices in Frankrijk en Duitsland leveren beide 0,5% in, terwijl in Londen de FTSE 0,1% omlaag gaat. De Amsterdamse AEX-index daalt 0,6%.

Alle ogen zijn weer gericht op ABN AMRO, dat 0,8% inlevert. De advocaat-generaal die de Hoge Raad adviseert in de zaak rond de verkoop van LaSalle Bank stelt voor de uitspraak van de Ondernemingskamer te vernietigen. De Ondernemingskamer stelde eerder dat ABN AMRO een groot bedrijfsonderdeel als LaSalle niet mag verkopen zonder dit besluit voor te leggen aan de aandeelhouders. Barclays verliest 1,3%.

Candover is van plan een overnamebod uit te brengen op Stork van EUR 47 per aandeel, zo werd vanmorgen ook duidelijk. Een week geleden liet Stork al weten in gesprek te zijn met Candover over een overname, voor diezelfde prijs. Centaurus en Paulson, de activistische aandeelhouders die samen ongeveer 33% van de aandelen in Stork bezitten, steunen het bod. Stork wint 1,3%.

Corporate Express is de onbetwiste leider binnen de hoofdindex. Het aandeel stijgt 1,3%. Het bedrijf is bezig met een strategische orientatie. Corporate Express verwacht het onderzoek binnen drie maanden af te ronden. Twee weken geleden maakte de activistische investeerder Centaurus bekend een stemrecht in de onderneming te hebben verworven van 5,02%. Het is onduidelijk wat de activistische belegger wil.

Akzo Nobel (-1,05%) verkoopt de Europese Lilamin-activiteiten aan CECA, een onderdeel van de Franse Arkema Group. De waarde van de transactie is niet bekendgemaakt, maar volgens een woordvoerder gaat het om een zeer kleine omvang.

Nutreco (-0,2%), 's werelds grootste producent van visvoer, investeert EUR 24 miljoen in een bestaande visvoerfabriek in Noorwegen om zo aan de toenemende vraag vanuit de internationale aquacultuursector te kunnen voldoen. Nutreco's visvoerdivisie Skretting breidt de productiecapaciteit uit van zijn Averoy visvoerfabriek in het middenwesten van Noorwegen.

Elders in Europa heeft Roche (-0,05%), de Zwitserse geneesmiddelenproducent die vooral faam heeft verworven met het maken van tumorbestrijdende drugs, een bod ter waarde van USD 3 miljard in contanten gedaan op Ventana Medical Systems. Roche wil op die manier diagnostische tests voor kanker binnenhalen. Het vijandige bod is door Ventana afgeweerd.

BAE Systems wordt 10,6% teruggezet. De in Londen gevestigde fabrikant van onder meer wapens heeft gemeld dat de VS een onderzoek is gestart naar de manier waarop de onderneming omgaat met wetgeving tegen corruptie. Het betreft de wapenactiviteiten in Saoudi Arabië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden