Europese beurzen veren op

AMSTERDAM (ANP) - De beurzen in Europa zijn donderdag in de middaghandel opgeveerd, nadat Wall Street hoger uit de startblokken was gekomen. De zorgen over de verslechterende economische omstandigheden bleef de gemoederen echter bezig houden.

In Amsterdam stond de AEX, de belangrijkste graadmeter op het Damrak, ruim een uur na de opening van Wall Street op een plus van 0,3 procent op 250,06 punten. De index voor middelgrote fondsen, de MidKap, verloor 2 procent op 351,69 punten.

De beurzen in Frankfurt en Parijs jojoden de hele dag tussen minnen en plussen. Ruim een uur voor sluiting stonden er een winsten van circa 1,2 procent op de borden. De FTSE 100-index in Londen is al de hele dag in mineur en stond op een verlies van 0,6 procent.

Negativiteit

,,De negativiteit krijgt minder grip op de koersen. Het besef is daar bij beleggers. Die schrikken een stuk minder'', aldus handelaar Rik Zwaneveld van AFS Brokers. Beleggers lijken de stortvloed van negatieve bedrijfsresultaten en winstwaarschuwingen al ingecalculeerd te hebben.

,,Op dit moment is het nog moeilijk te zeggen over de kans op een depressie hebben ontweken. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom de markt nog extreem zwak en nerveus is.'', aldus een beleggingsstrateeg.

Recessie

Halverwege de ochtend werd bekend dat Duitsland in een recessie is beland, maar dit leek beleggers nauwelijks te beïnvloeden. De Duitse equivalent van het CBS berekende dat de grootste economie van Europa over het derde kwartaal met 0,5 procent is gekrompen.

Beleggers kregen donderdag een stortvloed van slecht nieuws te verwerken. Bovendien was er nog veel onzekerheid over het reddingsplan van de Amerikaanse minister van Finanaciën Henry Paulson. Hij liet woensdag weten terug te komen op zijn reddingsplan voor probleemhypotheken. Hij wil nu andere concerns zoals autofabrikanten de helpende hand toesteken. Daarom noteerden aandelen van autoconcern als Volkswagen (plus 2,7 procent) en Peugeot (plus 3,7 procent) winsten.

Uitblinkers

British Telecom was in Londen een van de uitblinkers (plus 9,3 procent). Het concern maakte beter dan verwachte resultaten bekend. Wel kondigde het concern aan 10.000 banen te gaan schrappen. Andere telecomaanbieders aan Europese beurzen gingen ook omhoog.

Financiële fondsen gingen over de brede linie in Europa onderuit. In Nederland was SNS Reaal een van de dalers (min 3,4 procent) na de bekendmaking een beroep te doen op het steunfonds van de Nederlandse overheid. Andere financiële fondsen verloren ook. SNS krijgt van de Nederlandse overheid een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro. Eerder kregen ING en Aegon overheidsgeld.

Heijmans

Bouwbedrijf Heijmans werd afgestraft na een tegenvallend kwartaalbericht. Het bouwbedrijf schrapt 200 banen. Het bedrijf zegt dat de afwikkeling van probleemprojecten in de bouw tegenvalt en dat de divisie vastgoed onder druk staat. De presentatie van de jaarcijfers wordt hierom uitgesteld. Dat riep vragen op. Het aandeel noteerde 16,1 procent lager.

Het aandeel Randstad was een opvallende stijger aan het Damrak. Het fonds noteerde 6,1 procent hoger. Donderdag werd bekend dat het fonds is opgenome in de Dow-Jones Euro Stoxx Dividend Index. Andere uitzenders waren ook gewild.

Reed Elsevier

Ook Reed Elsevier noteerde zwarte cijfers (plus 9,3 procent). Het uitgeefconcern zei voorbeurs de eerder afgegeven verwachtingen voor dit jaar te handhaven, hoewel het niet zeker is dat de verkoop van zijn tijdschriftendivisie tot een ,,bevredigde uitkomst'' zal leiden.

De euro noteerde donderdag 1,2530 dollar. Bij het einde van de Europese handelsdag woensdag was de munt 1,2540 dollar waard. Een vat ruwe olie (159 liter) werd 1,4 procent duurder en kostte 56,86 dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden