Europese beurzen verdeeld

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese graadmeters gaan dinsdag verdeeld de middag in. Een buy-advies voor het Franse supermarktconcern Carrefour en het verhoogde overnamebod van Staples op Corporate Express geven de koersen een opwaartse impuls. Daar kwam nog bij dat de economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal groter was dan eerder geschat.

Anderzijds hebben autoproducenten en een deel van de banken een negatieve uitwerking op het sentiment.

Om 11.00 uur maakte Eurostat bekend dat het bruto binnenlands product in de eurozone met 0,8% is gestegen ten opzichte van de het voorgaande kwartaal. Het betrof een tweede voorlopig cijfer, de eerdere schatting kwam uit op 0,7%.

Tegen het einde van de ochtend noteert de DJ Stoxx 50 0,1% lager op 3.148,18. De Londense FTSE mag 0,2% bijschrijven. De Parijse CAC wint 0,3% terwijl de DAX in Frankfurt 0,3% kwijtraakt. De AEX-index staat dan op een plus van 0,5% op 491,72 punten.

De euro staat 0,35% hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,5594. De olieprijs noteert in Londen 0,2% lager op USD 127,79.

Het Amerikaanse Staples heeft dinsdagochtend het overnamebod op Corporate Express verhoogd van EUR 8 naar EUR 9,15 per aandeel. 23,3% van de aandeelhouders heeft bovendien zijn stukken al toegezegd. Staples heeft de grens voor gestanddoening verlaagd van 75% naar 51%. Het aandeel Corporate Express schoot daarop omhoog en staat op dit moment op een winst van 6,8%.

Het fonds is daarmee verreweg de grootste stijger binnen de Amsterdamse hoofdindex. De lijst wordt op dit moment afgesloten door Aegon (-1,45%), maandag nog de winnaar na een strategieupdate. Ook ING en Fortis bungelen onderaan met minnen van respectievelijk 0,5% en 0,3%.

Vastgoedfondsen reageren op een rapport van zakenbank Merrill Lynch over de sector. Binnen de Midkap wint Eurocommercial Properties 2,75% na een adviesverhoging van sell naar underperform. Vastned Retail (-0,7%) en Vastned O/I (-1,7%) werden teruggezet van neutral naar underperform. Binnen de AEX wint Corio 2,4%.

In Frankrijk voegt het aandeel Carrefour 1,9% toe nadat ING Wholesale Banking het volgen van de supermarktgroep is gestart met een buy-advies. De zakenbank prefereert Carrefour boven Casino omdat het een aantrekkelijkere waardering heeft.

Porsche verliest 4,0% nadat Credit Suisse het advies op het aandeel heeft verlaagd van ourperform naar underperform op zorgen dat een consolidatie met Volkswagen (-0,9%) zal leiden tot een machtstrijd tussen de bestuurders.

Zorgen over de financiele sector wakkeren aan door een artikel in The Wall Street Journal dat Lehman Brothers op 16 juni zijn eerste kwartaalverlies in zijn 158-jarige bestaan zal rapporteren. De Amerikaanse zakenbank zou tot USD 4 miljard aan nieuw kapitaal aan willen trekken om de balans te versterken. De omvang van deze emissie wijst volgens analisten op een verlies in het tweede kwartaal dat groter is dan de verwachte USD 300 miljoen.

BNP Paribas verliest 1,1%, terwijl Barclays en Société Générale 1,0% en 2,5% moeten inleveren. Andere banken herstellen zich weer wat van de forse verliezen van maandag. Zo wint HBOS 0,3% terwijk Bradford & Bingley 5,6% mag bijschrijven.

Royal Bank of Scotland wint zelfs 6,1%, volgens Reuters op geruchten dat The Children's Investment Fund een aandeel zou willen kopen in de bank. Ook zal de bank naar verwachting vrijdag de eerder aangekondigde aandelenemissie van GBP 12 miljard doen.

Ryanair wint 9,0% nadat het bekendmaakte voor 2008/2009 een break-even resultaat te voorzien, uitgaande van een gemiddelde stijging van de ticketprijzen met 5% en een olieprijs van rond de USD 130 per vat. De grootste prijsvechter van Europa rapporteerde over het voorbije boekjaar 2007/2008 een daling van de nettowinst met 10% tot EUR 390,7 miljoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden