Europese beurzen verdeeld in ochtendhandel

(Novum/Betten) - De Europese graadmeters vertonen rond 11.30 uur een licht negatief beeld. Na een stijgende lijn van vier dagen op rij moeten ze nu weer inleveren. De daling wordt aangevoerd door elektronicaconcern Philips, dat vandaag met derdekwartaalcijfers kwam. LVHM, de grootste producent van luxegoederen ter wereld, valt juist in positieve zin op. De handel op de Euronext-beurzen lag na de opening enige tijd stil als gevolg van een technische storing.

In Azie eindigden de belangrijkste indices met groene cijfers. De stijging werd aangevoerd door energiewaarden, nadat de olieprijzen richting een nieuw record gingen. Hiervan profiteerden onder meer de aandelen PetroChina, Cnooc en het Chinese Aluminium Corp. Nutsbedrijven daarentegen stonden juist onder druk. Het Australische AGL Energy moest inleveren nadat het zijn winstverwachting voor 2007 verlaagde. Ook het Japanse Chubu Electric Power verloor.

Omstreeks 12.00 staat de DJ Stoxx 50 met een plus van 0,1% op 3.933 punten. De FTSE wint 0,25%, de CAC40 in Frankrijk stijgt met 0,35%. De DAX in Frankfurt levert 0,1% in. De AEX verliest 0,2% op 558,02 punten. De euro wint 0,4% ten opzichte van de dollar op USD 1,4236.

Binnen de AEX staat TomTom bovenaan met een winst van 2,4%. Aan de andere kant van de lijst staat Philips dat 5% moet inleveren.

In Amsterdam maakte Philips vanochtend de kwartaalcijfers bekend. Hoewel de operationele winst hoger uitkwam, vielen de verkopen van de divisie Medical Systems in de Verenigde Staten tegen.

Het elektronicaconcern heeft in het derde kwartaal van 2007 een hoger bedrijfsresultaat geboekt dan waar analisten geraadpleegd door Betten op hadden gerekend. Het resultaat werd vooral gedreven door de prestaties bij de divisies DAP en Lighting. Het resultaat voor amortisatie van goodwill (EBITA) kwam uit op EUR 438 miljoen, tegen een verwachting door analisten van EUR 427 miljoen.

Hagemeyer is na Philips de grootste daler binnen de AEX. Het aandeel noteert omstreeks 11.30 2,4% lager nadat het eerder in de ochtend op een verlies van 6% stond. Beleggers nemen winst na de forse koersstijging van de afgelopen tijd. Ook heeft het bedrijf twee adviesverlagingen van effectenhuizen gekregen.

ArcelorMittal heeft een belang van 90% genomen in de Chinese staaldraadproducent Rongcheng Chengshan Steelcord. ArcelorMittal betaalt USD 26,6 miljoen voor dit belang. Het Chinese bedrijf is in particuliere handen. Het aandeel voert met een stijging van 1,1% de AEX aan.

Stork verliest 0,1%. Het industrieel conglomeraat maakte maandag bekend dat het blijft praten met LME en Candover over een alternatief overnamebod. Partijen geven echter aan dat er geen zekerheid kan worden gegeven dat de gesprekken ook in een alternatief bod zullen resulteren.

Het Financieele Dagblad meldde maandag dat de partijen die over de toekomst van Stork onderhandelen, er ondanks overleg in het afgelopen weekeinde niet in zijn geslaagd een definitief akkoord te bereiken over de voorgenomen beursexit van Stork.

Crucell is de grootste stijger binnen de Midkap met een plus van 3%. Het bedrijf kondigde aan een exclusieve licentie- en onderzoekssamenwerking te hebben gesloten met het Amerikaanse MedImmune om een antilichaam tegen ziekenhuisbacterieën verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Binnen de overeenkomst krijgt Crucell vooraf, jaarlijkse en mijlpaalbetalingen die potentieel boven de USD 40 miljoen kunnen uitstijgen. Ook ontvangt Crucell geld voor onderzoek en ontwikkeling, plus een niet bekendgemaakt royaltybedrag voor de verkopen van het product.

LVHM Moet Hennessy Louis Vuitton is de grootste stijger binnen de DJ Euro Stoxx50. Het aandeel noteert 3,6% hoger na goede derdekwartaalcijfers. De omzet van de producent van luxegoederen kwam hoger uit dan analisten verwacht hadden.

Ook het Zweedse kledingconcern H&M staat op winst (1,1%) na beter dan verwachte omzetcijfers.

Northern Rock staat op verlies. Het aandeel maakt een duikeling van 20,6% nadat Credit Suisse Groupe meldde een 'significant downside risk' te zien na een mogelijk overnamebod door een consortium onder leiding van de Virgin Group. De zakenbank gaat ervan uit dat het consortium het aantal aandelen in elk geval zal verdubbelen en halveert de schatting voor de aandeelprijs daarom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden