Europese beurzen verdeeld in de middag

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese graadmeters noteren dinsdag nog altijd verdeeld in de middaghandel. Autoproducenten en een deel van de banken hebben een negatieve uitwerking op het sentiment. Anderzijds zorgt overnamenieuws onder meer over Corporate Express en Tiscali voor een positieve impuls.

Rond 14.20 uur noteert de DJ Stoxx 50 een fractie lager op 3.150,90. De Londense FTSE mag 0,2% bijschrijven. De Parijse CAC wint 0,4% terwijl de DAX in Frankfurt 0,25% kwijtraakt. De AEX-index staat dan op een plus van 0,5% op 481,41 punten.

De euro staat 0,4% hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,5596. De olieprijs noteert in Londen 0,8% lager op USD 126,99.

Corporate Express is de blikvanger op de Amsterdamse beurs. Staples heeft vanochtend het overnamebod op de handelaar in kantoorartikelen verhoogd van EUR 8 naar EUR 9,15 per aandeel. Verder meldde het Amerikaanse bedrijf dat 23,3% van de aandeelhouders zijn stukken al heeft toegezegd. Staples heeft de grens voor gestanddoening verlaagd van 75% naar 51%. Het aandeel Corporate Express schoot daarop omhoog en staat op 7,1% in de plus op EUR 8,95.

Het fonds is daarmee verreweg de grootste stijger binnen de Amsterdamse hoofdindex. De lijst wordt op dit moment afgesloten door Aegon (-1,1%), gisteren nog de winnaar na een strategie-update. Ook ING en Fortis bungelen onderaan met minnen van respectievelijk 0,5% en 0,2%.

Vastgoedfondsen reageren op een overwegend positief rapport van zakenbank Merrill Lynch over de sector. Hoofdfondsen Corio en Unibail-Rodamco gaan achtereenvolgens 2,8% en 1,9% hoger. Binnen de Midkap wint Eurocommercial Properties 1,6% na een adviesverhoging van sell naar underperform. Vastned Retail (-0,9%) en Vastned O/I (-1%) werden teruggezet van neutral naar underperform.

Zorgen over de financiële sector wakkeren aan door een artikel in The Wall Street Journal dat Lehman Brothers op 16 juni zijn eerste kwartaalverlies in zijn 158-jarige bestaan zal rapporteren. De Amerikaanse zakenbank zou tot USD 4 miljard aan nieuw kapitaal aan willen trekken om de balans te versterken. De omvang van deze emissie wijst volgens analisten op een verlies in het tweede kwartaal dat groter is dan de verwachte USD 300 miljoen.

BNP Paribas verliest 1,1%, terwijl Barclays en Societe Generale 2,05% en 2,9% moeten inleveren.

Royal Bank of Scotland is een van de uitzonderingen en wint zelfs 6%, volgens Reuters op geruchten dat The Children's Investment Fund een aandeel zou willen kopen in de bank. Ook zal de bank naar verwachting vrijdag de eerder aangekondigde aandelenemissie van GBP 12 miljard doen.

In Frankrijk voegt het aandeel Carrefour 2,5% toe nadat ING Wholesale Banking het volgen van de supermarktgroep is gestart met een buy-advies. De zakenbank prefereert Carrefour boven Casino omdat het een aantrekkelijkere waardering heeft.

Porsche verliest 3,85% nadat Credit Suisse het advies op het aandeel heeft verlaagd van ourperform naar underperform op zorgen dat een consolidatie met Volkswagen (-0,9%) zal leiden tot een machtstrijd tussen de bestuurders.

Ryanair wint in Londen 8,2% nadat het bekendmaakte voor 2008/2009 een break-even resultaat te voorzien, uitgaande van een gemiddelde stijging van de ticketprijzen met 5% en een olieprijs van rond de USD 130 per vat. De grootste prijsvechter van Europa rapporteerde over het voorbije boekjaar 2007/2008 een daling van de nettowinst met 10% tot EUR 390,7 miljoen.

Het aandeel Tiscali (+9,8%) stijgt op overnamenieuws. Volgens berichten in de Italiaanse media staat Vodafone Group gereed om binnen de komende 24 uur een formeel bod uit te brengen op de Britse en Italiaanse activiteiten van Tiscali.

Op macro-economisch gebied werd eerder vandaag bekend dat de economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal groter was dan eerder geschat. Het bruto binnenlands product nam toe met 0,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tegen een eerdere schatting van 0,7%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden