Europese beurzen unaniem hoger de dag uit

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese graadmeters zijn dinsdag hoger gesloten. Overnamenieuws rond onder meer Corporate Express en Tiscali zorgden voor een impuls. Het sentiment kreeg in de laatste handelsuren een extra steuntje in de rug door positief macro-economisch nieuws uit de VS.

Het Commerce Department maakte om 16.00 uur een hoger dan voorzien cijfer over de Amerikaanse fabrieksorder bekend. De fabrieksorders stegen in april met 1,1%, terwijl economen rekenden op een stijging van 0,1%.

Verder reageerde de markt positief op uitspraken van Ben Bernanke. De Federal Reserve zal zich inzetten voor een sterke en stabiele dollar, zo zei de Fed-voorzitter in Spanje. De lage koers van de Amerikaanse munt draagt volgens hem bij aan de hoge inflatie. Hij stelde verder dat het niet voor de hand ligt dat het rentetarief in de nabije toekomst wordt verlaagd en dat de economie naar verwachting in de tweede helft van het jaar de draad weer oppakt.

De DJ Stoxx 50 sloot 0,7% hoger op 3.172,53. De Londense FTSE schreef 0,8% bij en de Parijse CAC won 1%. De DAX in Frankfurt steeg 0,15%. De AEX-index sloot met een plus van 1% op 483,90 punten.

De euro staat 0,55% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,5454. De olieprijs noteert in Londen 1,3% lager op USD 126,40.

Corporate Express was de blikvanger op de Amsterdamse beurs. Staples verhoogde het overnamebod op de handelaar in kantoorartikelen van EUR 8,00 naar EUR 9,15 per aandeel.

Verder meldde het Amerikaanse bedrijf dat behalve de 23,3% van de aandelen die al zijn toegezegd door drie Amerikaanse institutionele beleggers, het ook steun heeft ontvangen van Europese beleggers.

Staples heeft verder de grens voor gestanddoening verlaagd van 75% naar 51%. Het aandeel Corporate Express schoot daarop omhoog en eindigde 6,8% in de plus op EUR 8,93. Het fonds was daarmee verreweg de grootste stijger binnen de Amsterdamse hoofdindex.

Vastgoedfondsen reageerden op een overwegend positief rapport van zakenbank Merrill Lynch over de sector. Hoofdfondsen Corio en Unibail-Rodamco gingen achtereenvolgens 2,2% en 1,9% hoger. Binnen de Midkap wonnen Eurocommercial Properties 0,95% na een adviesverhoging van sell naar underperform. Vastned Retail (-0,9%) en Vastned O/I (-1,1%) werden teruggezet van neutral naar underperform.

AkzoNobel (-2,5%) stond op de Amsterdamse beurs volgens een handelaar onder druk als gevolg van de winstwaarschuwing van sectorgenoot Sherwin Williams. De Amerikaanse bedrijf verlaagde de verwachtingen voor dit jaar als gevolg van de aanhoudende malaise op de Amerikaanse huizenmarkt en de snelle stijging van de grondstofprijzen.

Royal Bank of Scotland won 8,3%, op geruchten dat The Children's Investment Fund een aandeel zou willen kopen in de bank. Ook zal de bank naar verwachting vrijdag de eerder aangekondigde aandelenemissie van GBP 12 miljard doen.

In Frankrijk voegde het aandeel Carrefour 3,1% toe nadat ING Wholesale Banking het volgen van de supermarktgroep is gestart met een buy-advies. De zakenbank prefereert Carrefour boven Casino omdat het een aantrekkelijkere waardering heeft.

Ryanair won in Londen 8% nadat het bekendmaakte voor 2008/2009 een break-even resultaat te voorzien, uitgaande van een gemiddelde stijging van de ticketprijzen met 5% en een olieprijs van rond de USD 130 per vat. De grootste prijsvechter van Europa rapporteerde over het voorbije boekjaar 2007/2008 een daling van de nettowinst met 10% tot EUR 390,7 miljoen.

Het aandeel Tiscali (+10,1%) steeg op overnamenieuws. Volgens berichten in de Italiaanse media staat Vodafone Group gereed om binnen de komende 24 uur een formeel bod uit te brengen op de Britse en Italiaanse activiteiten van Tiscali.

Op macro-economisch gebied werd eerder vandaag bekend dat de economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal groter was dan eerder geschat. Het bruto binnenlands product nam toe met 0,8% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, tegen een eerdere schatting van 0,7%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden