Europese beurzen tonen kleine winsten

(Novum/Betten) - De Europese indices laten na twee dagen van herstel dinsdag een schommelend verloop zien, waarbij ze momenteel weer even op winst noteren. Een waarschuwing van een bestuurder van WestLB zorgt voor een nerveuze stemming. Volgens hem dreigt er een crisis in de bancaire sector.

De bestuurder waarschuwt voor de ontwikkeling dat het voor Duitse banken steeds moeilijker wordt om kredieten te krijgen vanuit het buitenland. Met name de financiële waarden staan als gevolg van deze waarschuwing onder druk.

Op de beurzen in Azië was het sentiment vandaag positief. In die regio werd opnieuw vooruitgang geboekt onder de aanname dat de economie in de Verenigde Staten zich door de problemen heen zal weten te slaan. De Japanse Topix index sloot uiteindelijk 1,7% hoger, terwijl de Nikkei 1,1% toevoegde.

De centrale bank van China heeft dinsdag na het sluiten van de beurzen in Azië voor de vierde keer dit jaar de rentetarieven verhoogd, om zo de Chinese economie af te koelen. Door geld duurder te maken probeert de centrale bank investeringen met geleend geld af te remmen. Ditmaal wordt het belangrijkste eenjaars rentetarief met 18 basispunten verhoogd naar 7,02%. Het 1-jaars deposito tarief is opgeschroefd met 27 basispunten tot 3,60%. De Chinese centrale bank heeft de rentestap genomen uit angst voor oververhitting van de economie.

In Europa werd vanochtend bekend dat de Duitse ZEW-indicator in augustus voor de derde maand op rij ruimschoots onder de verwachtingen is gebleven. De indicator, die de economische verwachtingen van investeerders en analisten meet, wordt scherp gevolgd door marktenpartijen omdat hij wordt beschouwd als voorbode van de Ifo-index. Die indicator peilt het Duitse ondernemersvertrouwen.

De Stoxx50 noteert omstreeks 14.00 uur 0,2% hoger. De DAX in Frankfurt klimt 0,5%, terwijl de Parijse CAC met 0,7% toeneemt en de FTSE wat achterblijft met een winstje van 0,2%. In Amsterdam noteert de AEX 0,5% hoger op 507,16 punten. De euro stijgt met 0,3% ten opzichte van de Amerikaanse dollar tot USD 1,3518. Speculatie op een renteverlaging door de Fed zet de dollar onder druk.

In Amsterdam kwamen Ordina en Imtech met halfjaarcijfers naar buiten. Ordina (-6,3%) is de grootste verliezer in de Midkap. Het bedrijf ziet de omzet dit jaar uitkomen op EUR 660 miljoen. Dat is aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting in de bandbreedte van EUR 660-690 miljoen. De verwachting voor het bedrijfsresultaat is daarbij vernauwd tot EUR 61-64 miljoen.

Verder meldde Ordina dat het alle aandelen van ITG Consulting Group heeft gekocht. De koopsom is nog niet exact bekend, en is gebaseerd op een earn-out-regeling die afhankelijk is van het resultaat van ITG in 2007 en 2008.

Ook de cijfers van technisch dienstverlener Imtech (-3,8%) worden slecht ontvangen. Over de eerste zes maanden van dit jaar steeg de omzet van Imtech met 18% van EUR 1.290 miljoen tot EUR 1.517 miljoen. Dit was in lijn met de verwachting van analisten, die uitgingen van een omzet van EUR 1.559 miljoen.

Het bedrijf wil in 2012 een omzetniveau realiseren van EUR 5 miljard. Dat is een omzet die bijna 80% hoger ligt vergeleken met de opbrengsten die het bedrijf uit Gouda over 2006 behaalde, van EUR 2,8 miljard. Imtech maakte verder bekend dat het zijn aandelen wil splitsen, waarbij aandeelhouders voor elk bestaand aandeel drie nieuwe stukken krijgen.

Univar klimt 1,45%. Private equity-investeerder BC Partners overweegt een tegenbod uit te brengen op Univar, zo meldt de Financial Times Deutschland dinsdag op basis van een gesprek met Sefan Zuschke, een van de partners van de private equity-investeerder. Maandag deed Ulysses, een dochterbedrijf van private equity groep CVC Partners, een officieel overnamebod op Univar van EUR 53,50 in contanten.

Mecom heeft zijn aandelenbelang in uitgever Wegener (+1,8%) uitgebreid van 23,7% tot 29,50%. In totaal heeft Mecom afgelopen maandag 2.634.812 aandelen Wegener gekocht tegen een prijs van EUR 17,50 per aandeel. Het Britse bedrijf, eigendom van voormalig Mirror Group-bestuursvoorzitter David Montgomery, is van plan om eventueel meer aandelen in te kopen.

TomTom verliest 0,2%. De producent van navigatieapparatuur laat weten goed op weg te zijn met de voorbereidingen voor het uitbrengen van een officieel bod op Tele Atlas. TomTom verwacht het definitieve bod en biedingsbericht in oktober uit te brengen. De overname zal naar verwachting eind 2007 worden afgerond.

Heineken wint 0,5%. Morgan Stanley heeft het koersdoel voor de bierbrouwer verhoogd van EUR 44,50 naar EUR 46,75. Heineken, dat volgende week halfjaarcijfers bekendmaakt, verhoogde in juli al zijn winstverwachting voor 2007.

In Groot-Brittannië publiceerde Brixton (+2,4%), eigenaar van industriële gebouwen, halfjaarcijfers die in goede aarde vallen. De winst nam met 86% toe tot GBP 191,7 miljoen, doordat de waarde van panden die het bedrijf bezit in het Zuidoosten van Engeland is gestegen.

Ook het Deense Vestas (+7,6%) kwam met cijfers. De producent van windmolens vervijfvoudigde zijn winst in het tweede kwartaal, dankzij een sterk toegenomen vraag naar alternatieve energiebronnen. De nettowinst van het bedrijf steeg van EUR 10 miljoen in dezelfde periode vorig jaar naar EUR 51 miljoen in het meest recente kwartaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden