Europese beurzen starten handelsweek met verlies

(Novum/Betten) - De Europese beurzen met verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Na een roodgekleurde start van de dag, zakten de beurzen in de middag verder weg na de slecht ontvangen kwartaalcijfers van Bank of America.

Daarnaast woog de hoge olieprijs op aandelen van luchtvaartmaatschappijen en automakers. Vanuit de financiële sector was verder de Bank of England het gesprek van de dag.

De EuroStoxx 50 noteerde maandag aan het eind van de dag 1,1% lager op 3.768,04. De DAX-30 daalde 0,9%, de CAC-40 stond 1% lager en de FTSE-100 leverde 0,2% in. In Amsterdam moest de AEX 0,7% terug tot 470,67.

Royal Bank of Scotland bevestigde maandag dat de bank een claimemissie overweegt. Sinds donderdagavond circuleerden er al geruchten dat de Britse bank van plan is om het kapitaal waarmee zijn risicovolle beleggingen worden gedekt, de zogenoemde 'tier 1 ratio', te verhogen. RBS eindigde de dag 2,6% lager.

Volgens analist Simon Willis van NCB Stockbrokers weten beleggers niet wat ze van de claimemissie moeten vinden. Volgens Willis verwacht de markt dat de emissie 'groot' zal zijn, meer dan GBP 10 miljard, en dat de voorwaarden van belang zullen zijn.

Verder gaat de Bank of England banken tijdelijk toestaan om hun door hypotheken gedekte obligaties in te ruilen voor Britse staatsobligaties, om de kredietcrisis in te dammen. De zogenaamde 'swaps' hebben een looptijd van een jaar, maar kunnen tot maximaal drie jaar worden verlengd. Het risico op verliezen op de effecten bij de banken blijft liggen.

Nestlé legde maandag beter dan verwachte omzetcijfers over het eerste kwartaal op tafel. De levensmiddelenfabrikant herhaalde daarbij ook zijn groei- en margeverwachtingen voor dit jaar.

De Zwitserse onderneming realiseerde een omzetstijging van 6% over de eerste drie maanden van 2008 naar CHF 25,7 miljard. Analisten rekenden vooraf op CHF 25,37 miljard. De autonome groei kwam uit op 9,8% tegen 7,4% een jaar eerder. De markt rekende op 8,3% autonome groei. Nestlé noteerde aan het slot van de sessie 1,7% lager.

Farmaceutisch concern Novartis heeft over het eerste kwartaal van 2008 een 6,8% hogere nettowinst geboekt dan een jaar eerder. De winstgroei is te danken aan sterke verkopen van twee belangrijke producten, Diovan en Gleevec, en kostenbesparingen.

Het in Basel gevestigde bedrijf behaalde in het eerste kwartaal een nettowinst van USD 2,32 miljard, tegen USD 2,17 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Novartis herhaalt zijn outlook voor 2008. Het aandeel won 3,1% hoger.

In Amsterdam beleefde AEX-fonds Tele Atlas geen goede handelssessie. De kaartenmaker verlaagde vrijdag de omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2008. Het bedrijf gaat nu uit van circa EUR 59 miljoen vergeleken met EUR 64 miljoen een jaar geleden. Het aandeel zag 3,6% verdampen.

In het middensegment noteerde ASM International 2,2% hoger. BriTel Fund Trustees (Hermes) heeft het belang in het bedrijf uitgebreid tot 15,04%. Op 31 maart werd bekend dat Hermes Focus Asset Management vier voorstellen heeft ingediend voor de agenda van de algemene aandeelhoudersvergadering.

De kritische aandeelhouder dringt onder andere aan op het vertrek van bestuursvoorzitter Chuck del Prado. Ook wil Hermes dat er gestemd wordt over het vertrek van vijf commissarissen van ASMI die dit jaar niet voor herverkiezing in aanmerking komen.

Op de lokale markt liet Exendis (+6,7%) van zich horen. Het bedrijf heeft een brief geschreven aan fondsbeheerder Frans Faas van Recalcico, waarin het stelt de bezwaren van het het beleggingsfonds tegen het bod of de gekozen route van de onderneming niet te delen.

Faas noemde afgelopen vrijdag in een gesprek met Betten Financial News de verwachte verkoopprijs voor de werkmaatschappijen van Exendis een 'douceurtje' voor het zittend management. Ook zei hij 'onaangenaam verrast' te zijn over de prognose van de opbrengst van de verkoop van de activiteiten van Exendis.

Tulip verloor 1,4%. Commodore International is failliet verklaard door de rechtbank van 's-Hertogenbosch, waar Tulip een vordering van circa EUR 20 miljoen op heeft. Vooralsnog, zo stelt het bedrijf, ziet het geen aanleiding de waardering op de vordering te wijzigen. Tulip zegt de ontwikkelingen te volgen en contact met Commodore te onderhouden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden