Europese beurzen sluiten verdeeld

(Novum/Betten) - De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld de dag uitgegaan. De AEX kwam nauwelijks van zijn plaats terwijl de FTSE ruimt 1% aandikte. De beurzen wisten de hele dag geen richting te kiezen. In Europa streken de olie- en mijnbouwfondsen de grootste winsten op door stijgende olie- en staalprijzen. Financiële waarden werden van de hand gedaan.

De DJ Stoxx 50 sloot 0,5% hoger op 3.167,99 punten. De FTSE in Londen won 1,05%, terwijl de CAC40 in Parijs 0,3% zakte. In Frankfurt sloot de DAX 0,5% in de plus. De AEX eindigde min of meer ongewijzigd op 432,10 punten. Op de valutamarkt noteerde de euro 0,05% hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,4503.

Een vat Brent-olie kostte in Londen bijna 3% meer op USD 91,06 per vat. Handelaren gaan er vanuit dat de productie van Noordzee-olie in maart lager zal liggen dan verwacht. Verder maakt de markt zich zorgen over dalende exporten van Shell uit Nigeria vanwege een beschadigde pijpleiding. In Amsterdam won Shell 0,2%, het Britse BP dikte 2,05% aan.

In Frankrijk was de aandacht vandaag weer gericht op Société Générale (-3,5%). De Franse politie heeft in het kader van het onderzoek naar de fraude bij de bank een medewerker van effectenhandelaar Fimat ondervraagd. Deze medewerker wordt verdacht van banden met Jérôme Kerviel, de handelaar van Société Générale die verantwoordelijk wordt gehouden voor het handelsschandaal van de Franse bank. Kerviel zou via Fimat een deel van de ongeautoriseerde orders hebben geplaatst, die uiteindelijk hebben geleid tot een handelsverlies van EUR 4,9 miljard voor Société Générale.

Landgenoot Alcatel-Lucent (+0,2%) opende vrijdagochtend de boeken. Het Franse telecomconcern heeft over het vierde kwartaal van 2007 een nettoverlies geleden van EUR 2,58 miljard nadat het bedrijf een last heeft genomen van EUR 2,52 miljard op de netwerktechnologie. Voor 2008 verwacht de onderneming een aangepaste operationele marge van zo'n 1-5% en voor het eerste kwartaal wordt een operationeel verlies voorzien. Alcatel-Lucent heeft om deze reden de dividendbetalingen stopgezet.

Metro International, de Zweedse uitgever van gratis kranten, meldde dat het in 2007 een nettoverlies geleden van USD 27,6 miljoen, tegen een winst van USD 13,6 miljoen in 2006. 'Metro International is niet immuun geweest voor de volataliteit die de wereldwijde krantenindustrie heeft geraakt, hetgeen is weerspiegeld in de laatste resultaten van het bedrijf', aldus bestuursvoorzitter Per Mikael Jensen. Het aandeel steeg 3%.

In Amsterdam ging binnen de AEX het aandeel TomTom aan kop met een winst van 4,4%. UBS heeft het advies voor het aandeel verhoogd van neutral naar buy.

Op de lokale markt wist Imtech de aandacht op zich gericht met een koerswinst van 2,4%. De technisch dienstverlener heeft van de Duitse Nationale Veiligheidsdienst een opdracht gekregen voor de implementatie van een decentrale energiecentrale inclusief alle energievoorzieningen voor een periode van 15 jaar. De opdracht heeft een totale waarde van ruim EUR 140 miljoen.

Crown Van Gelder (+3,1%) heeft over het jaar 2007 een nettowinst geboekt van EUR 2,2 miljoen, vrijwel gelijk aan een jaar eerder. De cijfers zijn in lijn met de eerder uitgesproken verwachtingen. CVG verwacht voor 2008 een verbetering van de marktomstandigheden, maar kan nog niets zeggen over de invloed hiervan op het nettoresultaat.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties (+2,4%) heeft in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2007/2008 een direct beleggingsresultaat per aandeel behaald van EUR 0,86, tegen EUR 0,82 een jaar eerder. De directie van ECP is van mening dat de bezorgdheid over de invloed van een op handen zijnde recessie in de VS en/of het VK op de bestedingen in de Europese markten waarin ECP actief is, overdreven is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden