Europese beurzen roodgekleurd de week uit

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese graadmeters hebben de handelsweek met verliezen afgesloten. Zorgen over een mogelijke recessie in de Verenigde Staten baarden beleggers zorgen. Het waren met name de financiële waarden die zuidwaarts koersten, na tegenvallende cijfers van American International Group (AIG), de grootste verzekeraar ter wereld. Ook uitspraken van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, speelden een rol.

Bernanke zei gisteravond te verwachten dat sommige banken in de Verenigde Staten zullen omvallen. Grote banken zullen volgens hem echter gespaard blijven. AIG rapporteerde eveneens gisteravond, na het slot van Wall Street, zijn grootste kwartaalverlies in de geschiedenis, van USD 5,29 miljard.

Amerikaanse macrocijfers konden de markten niet geruststellen. In de middag werd een tegenvallend cijfer bekend over het vertrouwen van inkoopmanagers in Chigaco. Het indexcijfer, dat gezien wordt als een voorloper op een nationaal cijfer, daalde naar 44,5. Dat is het laagste niveau sinds 2001. Een cijfer onder 50 indiceert een verslechtering van de gang van zaken.

In Europa noteerde de DJ Stoxx 50 na de slotbel 1,9% lager op 3.178,28 punten, terwijl de Parijse CAC40 en DAX in Frankfurt achtereenvolgens 1,5% en 1,95% inleverden. De Londense FTSE eindigde 1,4% lager. In Amsterdam verloor de AEX-index ook 1,4% op 446,53 punten.

Omstreeks 18.00 uur noteerde de euro vrijwel onveranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,5186. Voor een vat Brent-olie werd in Londen USD 100,40 betaald, een daling van 0,5%.

Toch was in Europa ook positief nieuws te melden uit de financiële sector. HSBC (-2,4%), de grootste bank van Europa gemeten naar marktwaarde, verkoopt mogelijk haar Franse bankennetwerk. Banque Federale des Banques Populaires heeft een bod in contanten uitgebracht van EUR 2,1 miljard, zo meldde HSBC.

Verder publiceerde Swiss Re (+5,75%), de grootste herverzekeraar ter wereld, beter dan verwachte resultaten. Societe Generale ging 0,6% hoger. Lehman Brothers heeft het aandeel een opwaardering gegeven van underweight naar overweight, vanwege speculatie dat BNP Paribas een bod zal uitbrengen op de bank.

Op het Damrak schreven ING, Fortis en Aegon minnen op van respectievelijk 2,4%, 1,9% en 2,35%. Citigroup heeft overigens het koersdoel voor Fortis verlaagd van EUR 26,00 naar EUR 21,00, vooruitlopend op de jaarcijfers.

Binnen de Amsterdamse graadmeters waren de stijgers op een hand te tellen. Grootste winnaar was Heineken, het aandeel sloot 2,9% hoger. Grootste daler was TomTom met een min van 4,8%, gevolgd door TNT (-3,3%).

Door de publicatie van hun jaarcijfers speelden in Amsterdam onder andere Wavin, Corio, Brunel en Accell zich in de kijker. Wavin (-12,3%) werd flink onderuit geschoffeld door beleggers, vooral vanwege de voorzichtige vooruitzichten van de onderneming.

Volgens Wavin duidt een aantal belangrijke indicatoren in de constructiesector op 'minder gunstige omstandigheden in de nabije toekomst'. Ook is het nog niet duidelijk wat het uiteindelijke effect zal zijn van de kredietcrisis op de Europese bouwmarkten. Over 2007 behaalde het concern een nettowinst van EUR 93 miljoen, een stijging van 26,7% ten opzichte van 2006.

Op de cijfers van Accell (-1,3%) werd beter gereageerd. De fietsenfabrikant, eigenaar van de merken Sparta en Batavus, boekte in 2007 een winst van EUR 24,4 miljoen. Dat is een stijging van 33% ten opzichte van de EUR 18,4 miljoen een jaar eerder. De winststijging komt uit aan de bovenkant van de eerder neerwaarts bijgestelde eigen verwachting. Accell voorzag toen een stijging van winst met 25-35%.

Corio (+0,4%) zette een plus op de borden. De midkapper, die volgende week promoveert tot de AEX, behaalde afgelopen jaar een direct beleggingsresultaat van EUR 203,1 mln, een stijging van 2,7%. Het vastgoedbedrijf denkt dat de nettohuuropbrengsten voor de retailportefeuille in 2008 met ten minste 10% zullen toenemen. Corio gaf geen verwachting voor het directe beleggingsresultaat in 2008.

Brunel (-6,5%) heeft in 2007 een stijging van de nettowinst gerealiseerd van 38% tot EUR 36,1 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg met 45% naar EUR 51,2 miljoen en de omzet kwam uit op EUR 579,9 miljoen, ten opzichte van EUR 499,1 miljoen in 2006. Voor 2008 verwacht de arbeidsbemiddelaar voor hoger opgeleid personeel een significante stijging van de omzet en de winstgevendheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden