Europese beurzen roodgekleurd de dag uit

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese graadmeters zijn donderdag roodgekleurd de dag uitgegaan. Tegenvallende resultaten van GlaxoSmithKline, Infineon en de Amerikaanse Cisco Systems en Wal-Mart drukten op het sentiment. Vooral technologie- en retailwaarden verkeerden in zwaar weer.

Verder keek de markt donderdag uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Die liet, zoals verwacht, het belangrijkste rentepercentage onveranderd op 4,00%. In de afgelopen weken benadrukte ECB-president Jean-Claude Trichet dat het inflatiegevaar op de loer ligt. De markt rekent echter wel op een renteverlaging.

Tijdens de toelichting op het ECB-besluit zei Trichet dat prijsstabiliteit de hoogste prioriteit houdt. Hij verwacht dat de inflatie de komende maanden ruim boven de 2% zal liggen. Tegelijkertijd met de opwaartse prijsdruk signaleert president ongewoon grote onzekerheid ten aanzien van de economische groei in de eurozone.

De DJ Stoxx 50 noteerde op de slotbel 2% lager, op 3.152,60 punten. In Frankfurt eindigde de DAX 1,7% in de min, terwijl de CAC40 van Parijs 1,9% kwijtraakte. De FTSE van Londen leverde uiteindelijk 2,6% in. De AEX verloor 2,3% tot 432,15. Op de valutamarkt noteert de euro op dat moment 0,9% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,4495. Een vat Brent-olie wordt in Londen dan verhandeld voor USD 88,06, een daling van 0,3%.

Technologiewaarden hadden een zware dag, door de tegenvallende outlook van het Amerikaanse Cisco Systems en teleurstellende resultaten van Infineon Technologies. De Duitse chipmaker sloot 13,6% in de min, na het vierde kwartaalverlies op rij te hebben geboekt. Ook in de toekomst verwacht het bedrijf bij de afdeling GSM-chips een verlies te behalen. In Amsterdam eindigde machinemaker voor chipproducenten ASML met een min van 4,4% als hekkensluiter van de AEX-fondsen.

Retailers zakten verder weg na de tegenvallende omzet van Wal-Mart over januari. 's Werelds grootste detailhandelsbedrijf maakte vandaag bekend vorige maand een vergelijkbare omzetgroei van 0,5% te hebben geboekt, waar analisten 2,0% hadden becijferd. Ahold (-2,9%) en Sligro (-4,25%) gingen naar beneden.

Daarnaast opende Unilever (-2,9%) vandaag de boeken. Ondanks dat analisten in hun reacties op de cijfers spraken over sterker dan verwachte resultaten en zeiden positief verrast te zijn door de autonome omzetgroei in Europa, daalde het aandeel. Het levensmiddelenconcern realiseerde een autonome omzetgroei van 6,1%, waar analisten uitgingen van een groei van 5,5%.

In Amsterdam was het een dag vol bedrijfsnieuws. Naast Unilever brachten ook AEX-fondsen Vedior, Corporate Express en Unibail-Rodamco de resultaten over het afgelopen jaar naar buiten.

Corporate Express was de grootste verrassing en eindigde met een plus van 4,8% als winnaar van de hoofdgraadmeter. Over het vierde kwartaal van 2007 heeft de leverancier van kantoorartikelen onverwacht een omzetgroei van 3% behaald voor de Amerikaanse activiteiten. Analisten verwachtten juist een verzwakking van 1% van de Amerikaanse divisie. Over de aanhoudende overnamegeruchten wilde CEO Peter Ventress zich niet uitlaten.

Vedior zag de koerswinst uit de ochtendhandel verdampen en ging met een min van 1,1% de dag uit. De uitzender maakte over het vierde kwartaal van 2007 een omzet bekend van EUR 2,17 miljard, wat een autonome omzetgroei van 8% betekent. De voorbereidingen met betrekking tot het bod van Randstad 'lopen goed' en de overname zal naar verwachting voor eind april worden afgerond.

Unibail-Rodamco hoorde met een verlies van 2,8% bij de grootste dalers binnen de AEX. In 2007 heeft het vastgoedfonds een winst per aandeel behaald van EUR 7,86, een stijging van 15,4% ten opzichte van EUR 6,81 in 2006. De door Betten gepolste analisten hadden gerekend op een winst per aandeel van EUR 7,82. Het vastgoedfonds handhaaft de verwachting van een gemiddelde wpa-groei van ten minste 10% voor 2007-2012. Voor 2008 gaat Unibail-Rodamco uit van een groei van 7% of hoger.

Terug in Europa was er in de financiële sector positief nieuws van Deutsche Bank (+1,2%). Weliswaar zag de grootste bank van Duitsland de nettowinst in het laatste kwartaal van 2007 halveren tot EUR 953 miljoen, tegenover EUR 1,84 miljard een jaar eerder. Het resultaat kwam nog wel boven de verwachting van analisten uit. Tevens verraste Deutsche Bank positief door kleine afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis te rapporteren.

Het Britse GlaxoSmithKline sloot 7,6% in het rood, nadat het farmacieconcern liet weten in het vierde kwartaal van 2007 een winstdaling van 12% te hebben geboekt. Het bedrijf meldde ook in 2008 een winstdaling te verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden