Europese beurzen roodgekleurd de dag uit

(Novum/Betten) - In Europa zijn de toonaangevende graadmeters maandag roodgekleurd de dag uitgegaan, aangevoerd door de financiële sector. Banken gingen onderuit op nieuws over kapitaalproblemen bij hypotheekverstrekker Bradford & Bingley.

Op de slotbel noteerde de DJ Stoxx 50 0,8% lager op 3.156,09. De Londense FTSE moest 0,6% inleveren. De Parijse CAC verloor 1,6% terwijl de DAX in Frankfurt 1,2% kwijtraakte. De AEX-index eindigde met een min van 1,3% op 479,15 punten.

De euro noteerde nagenoeg onveranderd ten opzichte van de dollar op USD 1,5549. De olieprijs steeg in Londen 0,5% op USD 128,37 per vat.

Bradford & Bingley maakte bekend dat TPG Capital GBP 179 miljoen zal investeren in ruil voor een 23%-belang. Ook gaf de Britse bank aan voor GBP 258 miljoen aan kapitaal uit de markt halen, waar het eerder nog sprak van GBP 300 miljoen. De financiële dienstverlener is flink getroffen door de moeilijke marktomstandigheden. De onderliggende winst in de eerste vier maanden van 2008 daalde met 48% tot GBP 56 miljoen.

Bradford & Bingley verloor uiteindelijk 23,8. Ook het aandeel van sectorgenoot HBOS ging 10% lager. Barclays en Royal Bank of Scotland speelden respectievelijk 2,4% en 1,2% kwijt. Naast de algehele misère in de sector zijn beide partijen het voorwerp van een onderzoek door de Britse mededingingsautoriteiten naar mogelijke prijsafspraken in de markt voor commerciële leningen.

ING en Fortis bewogen in lijn met hun Europese sectorgenoten in rood territorium, met minnen van respectievelijk 1,9% en 1,6%. Aegon (+1,5%) was daarentegen de enige stijger binnen de AEX na onthulling van een nieuwe groeistrategie.

De verzekeraar maakte in aanloop naar een investeerdersconferentie bekend te streven naar een gemiddelde groei van het onderliggende resultaat van 10% per jaar tot 2012 vergeleken met EUR 2.033 miljoen in 2007. Verder stelde de financiële dienstverlener zich een verhoging van het rendement op het eigen vermogen ten doel van 12% in 2007 naar ten minste 14% in 2010 en 15% in 2012.

TomTom (-0,9%) maakte bekend in totaal 97,48% van de aandelen Tele Atlas (onv.) in bezit te hebben gekregen. De maker van navigatieapparatuur zal het bod voor of op 6 juni gestand doen.

Grootste verliezer binnen de AEX was Reed Elsevier, met een min van 2,75%. Tientallen partijen hebben hun interesse in het gehele Reed Elsevier-onderdeel Business Information kenbaar gemaakt, zo blijkt uit een aan medewerkers gerichte brief van het concern.

Volgens de Daily Telegraph heeft het uitgeefconcern een consortium van banken benaderd om meer dan GBP 750 miljoen te lenen aan de eventuele koper van de Information-tak ter waarde van GBP 1,25 miljard. De uitgever wil zo voorkomen dat het onderdeel, als gevolg van de kredietcrisis, in gedeelten wordt verkocht.

Binnen de Midkap waren de ogen gericht op Oce. Het aandeel won tot 8,1% en ging uiteindelijk met een plus van 2,3% naar huis. Verschillende media berichtten dat Konica Minolta mogelijk een belang zou nemen in de printerproducent wanneer de technologische alliantie tussen de twee bedrijven succesvol is. Een woordvoerder van Oce gaf in een reactie aan dat de partijen hebben afgesproken gedurende vijf jaar geen belang in elkaars bedrijf te nemen.

Elders in Europa stonden ondernemingen in de farmaceutische sector er goed voor. Roche voegde 4,6% toe en Novartis mocht 2,3% bijschrijven nadat JPMorgan is begonnen met het volgen van de aandelen met een overweight-advies.

Luchtvaartmaatschappijen verkeerden opnieuw in zwaar weer. De International Air Transport Association schreef vandaag dat luchtvaarders dit jaar wereldwijd een verlies van minstens USD 2,3 miljard zouden kunnen lijden door stijgende brandstofkosten en de vertragende economie.

Wanneer de olieprijs rond de USD 135 per vat blijft bewegen, zou het verlies zelfs kunnen oplopen tot zo'n USD 6,1 miljard, aldus de luchtvaartorganisatie. Air France-KLM leverde in Parijs 3,8% in, terwijl Lufthansa en British Airways respectievelijk 2,5% en 1,6% zagen verdampen.

InBev (-5,4%), ten slotte, was opnieuw het onderwerp van geruchten. De Sunday Telegraph meldde dat de brouwer op het punt staat USD 50 miljard aan middelen veilig te stellen voor een overnamebod van USD 45 miljard op Anheuser-Busch. De producent van onder meer Stella Artois zou in gesprek zijn met onder meer JPMorgan, Santander, BNP Paribas en Merril Lynch en een bod willen lanceren als de financiering rond is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden