Europese beurzen rood het weekeinde in

(Novum/Betten) - In Europa zijn de belangrijkste graadmeters roodgekleurd het weekend ingegaan. Vooral de financiële waarden duwden de indices naar beneden, evenals teleurstellende macro-economische berichten uit de Verenigde Staten. De importprijzen in de voorbije maand bleken meer gestegen dan verwacht, terwijl het consumentenvertrouwen voor februari was gedaald.

Op financieel gebied maakte de Franse investeringsbank Natixis (-10,7%) bekend EUR 1,2 miljard af te moeten schrijven op zijn Amerikaanse hypotheekportefeuille. Franse branchegenoten BNP Paribas en Societe Generale leverden 3,3% en 2,3% in.

UBS gaf 3,8% prijs, nadat de Zwitserse zakenbank gisteren een recordverlies van EUR 7,7 miljard meldde. UBS moest in het vierde kwartaal EUR 9,7 miljard afschrijven als gevolg van de kredietcrisis. Een analist van Citigroup verwacht dat UBS dit jaar nog EUR 7,4 tot EUR 12,4 miljard extra zal moeten afschrijven.

Op de slotbel noteerde de DJ Stoxx50 2,2% lager op 3.167,64 punten. De FTSE raakte 1,6% kwijt, terwijl de CAC in Parijs 1,8% moest inleveren. De DAX in Frankfurt zakte 1,9% terug. In Amsterdam gaf de AEX 1,7% prijs tot 434,08 punten.

Op de valutamarkt won de euro op dat moment 0,2% ten opzichte van de dollar op USD 1,4669. Een vat Brent-olie kostte USD 94,79, een daling van 0,3%.

Binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter kwam DSM als koploper uit de bus, met een plus van 1,7%. Het chemiebedrijf kreeg een adviesverhoging naar overweight van Lehman Brothers. Grootste daler was ASML (-4,4%), na een adviesverlaging voor branchegenoot STMicroelectronics (-3,8%).

TomTom en Tele Atlas behoorden eveneens tot de verliezers binnen respectievelijk de AEX en de Midkap. In de markt circuleerden geruchten dat de Europese Commissie de overname van de kaartenmaker niet zou goedkeuren. De speculaties werden tegelijkertijd door een aantal handelaren ontkracht. Beide fondsen moesten een verlies van 1,3% incasseren.

Verder waren in Nederland de ogen gericht op de biotechnologiesector. Pharming, dat voorbeurs de boeken opende, heeft over 2007 een nettoverlies geleden van EUR 35,6 miljoen, tegenover EUR 18,6 miljoen een jaar eerder. Het bedrijf gaf verder geen concrete financiële verwachting af voor 2008. Wel verwacht Pharming in de eerste helft van 2008 een definitieve beslissing van de Europese Unie over het medicijn Rhucin. Het aandeel zag uiteindelijk 6,0% verdampen.

Fornix werd juist beloond met een koerswinst van 13,5%, na het nieuws dat het biofarmaciebedrijf positieve resultaten heeft geboekt binnen een belangrijk klinisch onderzoek naar zijn graspollenmiddel Oralgen. Goede testresultaten zouden kunnen leiden tot een definitieve registratie voor Oralgen.

Heineken (-0,7%) heeft de Europese Commissie om toestemming gevraagd voor de overname van delen van Scottish & Newcastle (S&N). Vorige maand nam de Nederlandse bierbrouwer samen met het Deense Carlsberg S&N over, waarna de Britse brouwer onderling wordt verdeeld. Waarschijnlijk komt de Europese Commissie 18 maart met het oordeel.

Verderop in Europa verloor Atos Origin, de op een na grootste Franse IT-dienstverlener, 2,5%. In 2007 heeft het bedrijf een winst geboekt van EUR 48 miljoen, tegen een verlies van EUR 264 miljoen een jaar eerder als gevolg van een impairmentlast van EUR 378 miljoen. Atos Origin stelt voor het eerst in zijn geschiedenis een dividend voor, van EUR 0,40 per aandeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden