Europese beurzen optimistisch de dag uit

(Novum/Bang!) - De toonaangevende Europese graadmeters zijn maandag in een optimistische stemming de dag uitgegaan. Een hoger Wall Street gaf het sentiment richting het slot een extra steuntje in de rug. In Amsterdam werd de stemming vooral gedragen door de financiële waarden hoewel de banken in Amerika juist een stapje terug moesten doen.

De Europese financiële waarden profiteerden van het mogelijke reddingsplan voor de geplaagde obligatieverzekeaar Ambac. Dit gaf beleggers hoop dat de ratings voor de obligatieherverzekeraars gehandhaafd blijven. Daardoor kunnen de verliezen op subprime gerelateerde producten bij banken beperkt blijven.

De DJ Stoxx 50 sloot 1,8% hoger op 3.258,62 punten. Op de nationale beurzen tekenden de CAC40 in Parijs, de FTSE 100 in Londen en de DAX in Frankfurt winsten op van respectievelijk 1,2%, 1,95% en 1,2%. In Amsterdam koerst de toonaangevende AEX 1,6% hoger op 459,01 punten.

De tienjarige Duitse staatslening noteert 0,29 lager op 99,66, bij een rendement van 4,04%. De euro levert 0,04% in ten opzichte van de dollar op USD 1,4829. De olieprijs in Londen noteert 0,6% hoger op USD 97,58 per vat.

Binnen de hoofdgraadmeter gingen Aegon, ING en Fortis voorop, met winsten van respectievelijk 4,8%, 3,4% en 3,2%. Philips (+1,3%) heeft voor de tweede maal de aanmeldingsperiode voor Respironics opgerekt. Het elektronicaconcern wacht nog altijd op goedkeuring van de Europese Commissie, dat zich uiterlijk 5 maart moet uitspreken over de overname. Een dag later, op 6 maart, loopt de aanmeldingsperiode af. Met USD 5,1 miljard is Respironics de duurste overname voor Philips ooit.

In het middensegment verloor Boskalis 0,1% tot EUR 38,80. Boskalis en het Saoedi-Arabische concern Rezayat Group hebben een bod uitgebracht van 300 miljoen dollar op de divisie Terminals van bergingsbedrijf Smit Internationale. Boskalis en het Saoedi-Arabische concern Rezayat Group zijn beide 50%-aandeelhouders van de Lamnalco Group. De aandeelhouders willen Smit Terminals samenvoegen met Lamnalco. Smit won overigens 4,4%.

Van der Moolen sloot onveranderd. De beurshandelaar kwam vrijdagavond onaangekondigd met voorlopige cijfers over het afgelopen jaar. Daarin het meldde het een verlies van EUR 80,3 miljoen, tegen een verlies van EUR 78,7 miljoen in 2006.

De Amerikaanse activiteiten nemen EUR 73,3 miljoen van het voorlopige verlies voor hun rekening. Van der Moolen verkocht in het afgelopen jaar onderdelen van VDM Specialists in de VS aan Lehman Brothers. Als gevolg van het herstructureringsprogramma in 2007 stelt Van der Moolen een goed fundament te hebben voor verbetering van het resultaat in 2008.

Hoogvlieger maandag was het lokaal genoteerde AMG (18,1%), nadat CreditSuisse het koersdoel voor het aandeel verhoogde van EUR 62 naar EUR 105. Analist Ephrem Ravi is lovend over de verviervoudiging van de productiecapaciteit van solar silicon metal bij dochterbedrijf Timminco. AMG heeft een belang van 50,6% in het Canadese Timminco.

Verderop in Europa rapporteerde Munich Re (+2,35%) over het vierde kwartaal van 2007 een winst van EUR 560 miljoen, tegenover EUR 636 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten hadden gerekend op een kwartaalwinst van EUR 579 miljoen.

Over het gehele jaar kwam de winst voor Munich Re uit op EUR 3,9 miljard. De op een na grootste herverzekeraar ter wereld maakte bekend dat het verwacht over dit jaar een winst te behalen tussen de EUR 3 miljard en EUR 3,4 miljard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden