Europese beurzen opnieuw lager geopend

(Novum/Betten) - De Europese beurzen openen, in navolging van Wall Street, voor de derde dag op rij lager. De versterking van de euro en de dure olie tasten het concurrentievermogen van de Europese economie aan. De markt wacht op de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over juli.

Rond 10.45 uur zakt de DJ Stoxx50 0,1% tot 3124,19 punten. De DJ EuroStoxx50 verliest 0,4% tot 3.297,61 punten. De Euronext100 zakt 0,2% tot 754,75 punten. Frankfurt en Amsterdam gaan 0,3% achteruit, Parijs 0,1% en Londen noteert ongewijzigd. De euro stijgt voor de vijfde dag op rij tot USD 1,2386 en de olieprijs gaat in Londen 0,5% omhoog tot USD 60,40 per vat.

De Stoxx50 telt 36 dalers, 13 stijgers en Ericsson staat ongewijzigd. Allianz is de grootste daler en verliest 1,1% tot EUR 103,20. Volgens de Franfurter Allgemeine Zeitung vertoont de groep interesse in de financieel dienstverlener BMW Holding. Barclays staat op kop met een winst van 3,3% tot 577,5 pence. De Britse bank verraste de analisten aangenaam met een halfjaarwinst van GBP 2,69 miljard, een stijging van 9% ondanks een toename van de slechte leningen.

In Parijs stijgt Michelin 3,4% tot EUR 53,45. Het bandenconcern heeft in het eerste halfjaar EUR 385,9 miljoen winst gemaakt. Dat is 8,9% meer dan een jaar eerder, ondanks stijgende grondstoffenprijzen en een terugval van de bandenmarkten. De groep verwacht nu dat strikte kostencontrole dit jaar moet leiden tot een beter operationeel resultaat.

Het Franse chemiebedrijf Rhodia rapporteerde over het tweede kwartaal van 2005 een zwaar verlies. Dat is volledig te wijten aan een eenmalige kost van EUR 101 miljoen voor het afschrijven van de farmaceutische afdeling, het probleemkind van het bedrijf. Ook over het volledige jaar zal verlies worden geleden, maar de groep verwacht wel volgend jaar opnieuw winstgevend te zijn. Het aandeel zakt 4,8% tot EUR 1,59.

De krantenuitgeverij Axel Springer, die in Duitsland onder andere Bild in portefeuille heeft, trekt EUR 2,5 miljard uit voor de overname van de Duitse televisiegroep. Springer brengt daarmee de strijd met Bertelsmann in de reclamemarkt in een nieuwe fase. Springer stijgt 2,6% tot EUR 99.

British Airways zette in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar een sterke winststijging neer. Voor belastingen nam de nettowinst toe met 65% tot GBP 124 miljoen. Topman Rod Eddington spreekt van goede resultaten in het licht van de gestegen olieprijzen. Het aandeel wint 0,4% tot 291,75 pence.

Philips behaalt een boekwinst van zo'n EUR 420 miljoen op de eerder aangekondigde verkoop van aandelen TSMC. Het concern werkt reeds enige tijd aan het afbouwen van zijn posities in de halfgeleidersector. In de afgelopen twaalf maanden heeft Philips bijna EUR 3 miljard opgehaald. Het geld is bestemd voor overnames voor de divisies Medical Systems en Domestic Appliances en Personal Care. Philips zakt 0,9% tot EUR 21,94.

Het aandeel van het Britse marketingbedrijf Aegis, gespecialiseerd in media en marktstudies, stijgt 10,3% tot 126 pence na de aankondiging dat Vincent Bollore een belang van 6% heeft opgebouwd. Marktpartijen speculeren al sinds begin dit jaar dat Havas, waarvan Bollore hoofdaandeelhouder is, een overnamebod op het bedrijf zal uitbrengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden