Europese beurzen openen lager

(Novum/Betten) - De Europese beurzen tonen donderdagochtend een lager beeld, ondanks een enorme reeks bedrijfsresultaten die door beleggers overwegend positief werden ontvangen. Onder andere ABB en European Aeronautic Defense & Space (EADS) publiceerden hun tweedekwartaalcijfers. In Nederland openden de AEX-fondsen Vedior, Shell, DSM en Reed Elsevier de boeken.

In Azië werden eerder ook overwegend minnen op de borden gezet. Metaalproducenten gingen voorop in het verlies, nadat goud- en koperprijzen daalden. Goudproducent Suminoto Metal Mining moest 4,5 procent laten gaan, terwijl Mitsubishi, dat industriële metalen verkoopt, 2,6 procent werd teruggezet.

Terug in Europa noteert de DJ Stoxx 50 omstreeks 11.10 0,3 procent lager op 3.830,85 punten. Onder de nationale markten doet de AEX het nog het beste met een plusje van 0,01 procent op 546,87 punten. De DAX gaat 0,4 procent lager, de FTSE moet een min van 0,5 procent incasseren en de CAC40 daalt 0,2 procent.

Aanvoerder van de Amsterdamse hoofdgraadmeter is DSM (+4,5 procent). 's Werelds grootste producent van vitamines heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verhoogd. Het bedrijf denkt nu een operationele winst te behalen van EUR 790 miljoen, met een uitloop van plusminus 3 procent. Eerder ging de onderneming uit van een bedrijfsresultaat van EUR 760 miljoen, plusminus 5 procent.

DSM behaalde in het tweede kwartaal een bedrijfsresultaat (EBIT) uit voortgezette activiteiten van EUR 227 miljoen, een daling van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De afname is minder groot dan verwacht. Analisten geraadpleegd door Betten gingen gemiddeld uit van een operationele winst van EUR 205 miljoen.

De tweede AEX-positie is voor Vedior (+2,1 procent). Het op drie na grootste uitzendbureau ter wereld liet vanochtend weten in het tweede kwartaal van 2007 een aangepaste nettowinst te hebben geboekt van EUR 62,5 miljoen, een stijging van 40 procent ten opzichte van de EUR 44,4 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee komt de winst hoger uit dan analisten hadden verwacht: zij rekenden op een resultaat van EUR 60 miljoen.

Royal Dutch Shell (+1,15 procent) heeft over het tweede kwartaal van 2007 een winst op basis van geschatte actuele kosten gerealiseerd van USD 7,6 miljard. Dat is bijna USD 1 miljard hoger dan waar analisten gepolst door Betten gemiddeld op hadden gerekend. Met name raffinage presteerde goed. De winst steeg 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen het resultaat USD 6,3 miljard bedroeg.

Uitgeefconcern Reed Elsevier (-0,6 procent) heeft over het eerste halfjaar van 2007 een nettowinst behaald van GBP 312 miljoen. In dezelfde periode een jaar geleden was dit nog GBP 218 miljoen. In de resultaten zijn de prestaties van de verkochte Harcourt-onderwijsdivisie niet meegenomen. Het bedrijf geeft aan op schema te zijn voor een groei van de winst per aandeel van minimaal 10 procent in 2007.

Op de lokale markt wint Exact 3,1 procent. Het softwarebedrijf zag in de eerste helft van 2007 de nettowinst met bijna 17 procent zien stijgen tot EUR 18,5 miljoen. Het softwarebedrijf bevestigt de verwachtingen voor 2007.

Opvallende stijger is OctoPlus met een winst van 5,7 procent. Het biotechnologiebedrijf meldde positieve resultaten in het SELECT-1 fase IIa-onderzoek met zijn belangrijkste product Locteron. Dit is een middel met gecontroleerde afgifte van interferon alfa ter behandeling van chronische hepatitis C (HCV).

Van der Moolen (+0,3 procent) kondigde aan Robbins & Henderson over te nemen, een Amerikaans effectenhuis met een omzet van USD 6,4 miljoen. De overnameprijs is afhankelijk van de winst van R&H in de jaren 2006, 2007 en 2008.

Elders in Europa heeft ABB, de Zwitserse producent van elektriciteitsturbines en industriele robots, in het tweede kwartaal zijn nettowinst bijna zien verdubbelen. De voornaamste reden van de winststijging, van USD 367 miljoen in 2006 naar USD 729 dit jaar, was de verkoop van onder meer transformers en schakelapparatuur aan China en het Midden-Oosten. ABB voegt 2,2 procent toe.

EADS (-0,4 procent), de moedermaatschappij van vliegtuigbouwer Airbus daarentegen, zag zijn nettowinst juist dalen, van EUR 534 miljoen vorig jaar naar EUR 81 miljoen in het afgelopen kwartaal. De daling van 85 procent werd volgens het concern veroorzaakt door vertragingen bij de bouw van de A380 superjumbo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden