Europese beurzen openen hoger

(Novum/Betten) - De belangrijkste Europese indices zijn de handelsweek in lijn met Azië hoger begonnen en noteren unaniem plussen. Vooral de mijn- en industriële waarden zijn in trek. De luchtvaartsector daarentegen staat onder druk na tegenvallende vooruitzichten van Ryanair.

De Ierse prijsvechter handhaaft weliswaar de winstverwachting voor het gebroken boekjaar 2007-2008 op EUR 470 miljoen, een stijging van 17,5 procent, maar voor het volgende fiscale jaar is de luchtvaartmaatschappij minder positief. Een winststijging van 6 procent tot EUR 500 miljoen zien de Ieren als het 'meest optimistische scenario'.

Vooral de moeilijke omstandigheden in de Europese luchtvaartsector, de lage consumentenprijs en de hoge olieprijs zijn hier debet aan. Door de toegenomen concurrentie zijn ook de ticketprijzen onder druk komen te staan.

Het Italiaanse Air One zegt overigens samen met 'enkele Italiaanse investeerders' klaar te zijn om een bindend voorstel te doen om het noodlijdende Alitalia over te nemen. Air One tekende vorige week al bezwaar aan tegen de exclusieve onderhandelingspositie van Air France-KLM (+0,05 procent).

De mijnbouwers blijven profiteren na de overnamegeruchten rond Rio Tinto (-0,9 procent) en de verhoogde goudprijs. Vrijdag werd bekend dat het Amerikaanse Alcoa en Chinalco een belang van 12 procent hebben genomen in de Britse mijnbouwer. Het duo heeft plannen Rio Tinto over te nemen. BHP Biliton, dat ook een oogje heeft op Rio Tinto, stijgt 0,4 procent, nu de biedingstermijn nadert.

Anglo American stijgt 2,85 procent, nu de een na grootste mijnbouwer ter wereld een overeenkomst heeft gesloten met de China Development Bank voor de financiering van enige projecten in China en Afrika, waar zal worden gezocht naar grondstoffen. Branchegenoot Vedanta stijgt ondertussen 3,8 procent.

Rond 11.55 uur noteert de DJ Stoxx een plus van 0,4 procent op 3.313,87 punten. In Londen en Parijs stijgen respectievelijk de FTSE en de CAC 0,5 procent en 0,3 procent. De DAX in Frankfurt koerst 0,8 procent hoger. De Amsterdamse AEX verkeert met een plus van 0,2 procent ook in de groene cijfers op 452,66 punten.

Op de valutamarkt noteert de euro 0,07 procent hoger ten opzichte van de dollar op USD 1,4815. Een vat Brent-olie wordt in Londen verhandeld voor USD 89,17 (-0,3 procent).

Elders in Europa zijn ook de industriele fondsen geliefd. Het Deense Vestas Wind schrijft 7,3 procent bij, nadat de producent van windturbines zijn winstverwachting voor 2007 verhoogde. In Frankfurt boekt het Duitse industriele conglomeraat Siemens 0,9 procent vooruitgang en wint ThyssenKrupp 2,05 procent.

Uit Amsterdam komt het bericht dat de grootste staalproducent ter wereld ArcelorMittal (+0,95 procent), heeft de resterende belangen van 50 procent in twee ondernemingen van branchegenoot Clarion del Norte in Costa Rica gekocht. Financiële details zijn daarbij niet bekend gemaakt.

Philips (+0,6 procent) de aanmeldingsperiode voor Respironics heeft verlengd tot en met 22 februari. Begin deze maand heeft het elektronicaconcern ongeveer 77 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van het Amerikaanse bedrijf in handen. De aanmeldingsperiode is verlengd omdat nog niet aan alle voorwaarden van de overnameovereenkomst is voldaan.

Unilever (-1 procent), 's werelds grootste producent van ijsjes, neemt het Russische branchegenoot Inmarko over, zo meldde het levensmiddelenconcern vandaag voorbeurs. Een overnamebedrag werd daarbij niet gegeven.

Van de lokale fondsen ten slotte is er nieuws van Imtech en ICT Automatisering. De Goudse technische dienstverlener Imtech (+3,6 procent) heeft twee mobiliteitsopdrachten gekregen in Groot-Brittannie ter waarde van bijna EUR 60 miljoen. Softwarebedrijf ICT Automatisering heeft de geplande overname van het Duitse !Zip afgerond en noteert 2,7 procent hoger.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden