Europese beurzen nemen opnieuw gas terug

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen namen vrijdag voor de tweede dag op rij wat gas terug, na de flinke stijgingen van de afgelopen tijd. Positieve bedrijfscijfers boden wat tegenwicht aan negatief nieuws op het macro-economische vlak.

De AEX-index noteerde met nog een uur handel te gaan 0,2 procent lager op 360,18 punten. De MidKap-index noteerde 0,2 procent in de plus op 648,08 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt daalden tot 0,5 procent. De Parijse beurs stond nagenoeg onveranderd.

De verliezen op de beurzen namen vrijdag toe, nadat bekend werd dat de reserveratio voor Chinese banken per 20 januari met 50 basispunten omhoog gaat. Het is de vierde keer in ruim twee maanden tijd dat China de eisen voor bankreserves verhoogt om de economische groei af te remmen en daarmee de inflatie te beteugelen. ,,China voert nog steeds een extreem ruim monetair beleid. Ze zullen wat moeten inboeten'', zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen vrijdag.

Macrocijfers

Twee Amerikaanse macrocijfers, de detailhandelsverkopen en de inflatie, vielen bovendien licht tegen. Hierdoor werden ook de koersen op Wall Street gedrukt. De Dow-Jonesindex noteerde een uur na opening 0,1 procent lager.

De zorgen over de Europese schuldencrisis speelden op de achtergrond ook nog mee, ondanks de succesvolle veilingen van staatsleningen door Portugal en Spanje deze week. Een aantrekkende Europese inflatie op de korte termijn is een element van zorg. De president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, gaf donderdag hints dat een renteverhoging op termijn misschien nodig is.

Technologie-aandelen

,,Met de succesvolle veilingen is een klein veldslagje gewonnen in een grote oorlog'', zei Versteeg. ,,Er moeten nog veel hordes worden genomen.''

Technologie-aandelen, zoals die van de toeleveranciers aan de chipindustrie ASML en ASM International (ASMI), stegen sterk, dankzij een recordwinst die chipfabrikant Intel donderdag bekendmaakte. Het Amerikaanse bedrijf wil de investeringen met meer dan 70 procent verhogen tot 9 miljard dollar. Hiervan zullen bedrijven als ASMI en ASML zeer waarschijnlijk profiteren. ASML en ASMI wonnen respectievelijk 5,7 en 4,8 procent. In Londen won Intel-concurrent ARM 5,1 procent.

Jaarcijfers

JPMorgan Chase maakte vrijdag als eerste grote Amerikaanse bank de jaarcijfers bekend. De cijfers waren beter dan verwacht, maar waren niet goed genoeg om het sentiment te keren.

ING was vrijdag één van de verliezers in de AEX-index en noteerde een min van 0,5 procent. ,,De afgelopen dagen was de koers flink hersteld dankzij de succesvolle veilingen in Spanje en Portugal. Nu is er weer een kleine tegenreactie'', zei Versteeg.

Spyker Cars

Spyker Cars won 3,2 procent. Topman Victor Muller kondigde vrijdag samen met Jan-Ake Jonsson, de hoogste baas van Saab in Zweden, op de Autosalon van Brussel de nieuwste Saab-modellen aan.

De euro noteerde vrijdag 1,3375 dollar in vergelijking met 1,3360 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden