Europese beurzen met winst de dag uit

(Novum/Betten) - In Europa zijn de belangrijkste graadmeters donderdag hoger gesloten. Financiële waarden herstelden zich van forse verliezen woensdag, onder meer op overnamegeruchten uit de sector. Ook het overnamebod van InBev op het Amerikaanse Anheuser-Busch werd goed ontvange

De Belgisch-Braziliaanse brouwer InBev deed na een lange periode van speculaties woensdagavond een ongevraagd bod van USD 65 per aandeel, waarmee de Amerikaanse brouwer wordt gewaardeerd op USD 46,3 miljard. De combinatie, met merken als Budweiser, Stella Artois en Beck's, zou de grootste brouwer ter wereld worden. InBev won 6,2%.

De DJ Stoxx 50 sloot 1% hoger op 2.998,82. Op regionaal niveau noteerde de FTSE in Londen 1,1% hoger, de Parijse CAC steeg 0,2% en de DAX van Frankfurt voegde 1% toe. In Amsterdam won de AEX-index 0,6% tot 459,11. De euro daalde met 0,9% in waarde ten opzichte van de dollar en staat op USD 1,5412.

De olieprijs noteerde in Londen 2,1% lager op USD 132,24. Oliegerelateerde waarden, die de dag begonnen met ruime plussen, zagen hun winsten hierdoor grotendeels verdampen. In Amsterdam verloor Shell 1,45%, terwijl Total 0,75% daalde. BP (+0,3%) ging wel hoger. Lehman Brothers verhoogde het advies op het aandeel. De zakenbank is van mening dat BP nog steeds een speler zal blijven op de Russische markt.

In Amsterdam steeg Heineken (+2%) op het overnamenieuws uit de sector. Deutsche Bank plaatste de Nederlandse brouwer bovendien in zijn 'top picks' lijst van levensmiddelenbedrijven in Europa die in belangrijke mate aanwezig zijn in opkomende markten.

Deutsche Bank zei in het rapport verder Unilever (+1,9%), samen met Danone (+0,5%), te prefereren boven Nestlé (+0,5%) en Cadbury (+1,3%).

De AEX werd afgesloten door Ahold, dat 2,7% verloor. Lijstaanvoerder was TomTom met een plus van 5,4%. Opvallende winnaars waren de financials, die zich wisten te herstellen van een lagere start en flinke verliezen eerder deze week. ING won 2,3%, Aegon kon 2% bijschrijven en Fortis voegde 2,9% toe.

Ook elders in Europa stonden banken er goed voor, onder meer vanwege overnamespeculaties. Banco Popular Espanol won 6,7% na berichten dat een groep Mexicaanse investeerders een bod zou voorbereiden.

In Duitsland schoot Commerzbank met 4,3% omhoog. De bank meldde dat het bedrijfsresultaat van de retaildivisie een dubbelcijferige procentuele groei zal laten zien. Handelsblatt meldde bovendien dat vorderingen worden geboekt in de fusiegesprekken met Dresdner Bank van Allianz.

HBOS herstelde zich in het Verenigd Koninkrijk van een fors verlies woensdag en voegde 9,1% toe. Royal Bank of Scotland ging 7,4% hoger.

Eveneens in Londen verloor Carphone Warehouse 11,1%. De verkoper van mobiele telefoons rapporteerde een stijging van de winst voor belastingen met 81% tot GBP 124 miljoen maar zei voorzichtig te zijn ten aanzien van het komende jaar. De onderneming zei een afnemende vraag naar breedband te zien vanwege de vertraging op de huizenmarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden