Europese beurzen lager na winstwaarschuwing UBS

(Novum/Betten) - In Europa tonen de belangrijkste indices dinsdag rond de middag een licht lager beeld. De zorgen over de Amerikaanse hypotheekcrisis zijn weer boven komen drijven, nadat de Zwitserse bank UBS met een winstwaarschuwing kwam.

De verliezen namen echter af nadat de Europese Centrale Bank (ECB) voor de vierde opeenvolgende sessie geld in de markt pompte. Ditmaal stelde de centrale bank voor EUR 7,7 miljard aan liquiditeiten beschikbaar. Volgens de ECB zijn de omstandigheden op de geldmarkt 'bijna op een normaal niveau'.

In Azië sloten Japan en Hongkong met kleine plussen. Ook hier zorgen veronrustende berichten over de kredietmarkt een belangrijke rol. De Australische hypotheekvertrekker Rams Home Loans Group (-19%) gaf een winstwaarschuwing af, in Japan bereikte de koers van Mitsubishi UFJ Financial Group het laagste niveau in twee jaar nadat de Amerikaanse verstrekker van risicovolle leningen Aegis Mortgage Corp. faillissement had aangevraagd.

De DJ Stoxx50 noteert om 12.00 uur 0,3% lager op 3710,21 punten. Op de nationale beurzen ook een overwegend negatief beeld. In Parijs verliest de CAC40 0,6%. In Frankfurt gaat de Xetra DAX 0,25% achteruit. De FTSE in Londen staat inmiddels op een bescheiden plus van 0,2%.

In Amsterdam tekent de toonaagevende AEX-index een min op van 0,2% op punten 512,00 punten. De Midkap staat dan 0,5% af op 713,38 punten.

UBS meldde voorbeurs een verlies van CHF 230 miljoen op haar eigen Hedge fund Dillion Read in het tweede kwartaal, en stelde dat 'indien de huidige turbulente condities zich blijven voortzetten' het toekomstige resultaat onder druk komt te staan.

UBS (-3,3%) voert de lijst met verliezers aan binnen de DJ Stoxx50, met in haar kielzog andere financiële waarden als Credit Suisse (-2,1%), Deutsche Bank (-1,8%) en BNP Paribas (-1,5%). Dat de Zwitserse bank in het tweede kwartaal een beter dan verwachte nettowinst boekte kon niet deren.

Op het Damrak is onder de hoofdfondsen KPN het meest in trek. Het telecombedrijf heeft zijn oog laten vallen de Belgische activiteiten van Tele2, waarvoor het zo'n EUR 100 miljoen denkt te moeten neertellen.

Met de eventuele overname wil KPN zijn marktaandeel in België vergroten door gebruik te maken van Tele2/Versatel België's sterke aanwezigheid in Wallonie. Daarmee hoopt het concern nieuwe en andere distributiekanalen en markten aan te boren. Het aandeel is de grootste stijger binnen de AEX met een plus van 3,9% op EUR 11,24.

Ook Aegon is aan het uitbreiden, maar weet de beleggers minder te behagen. Het aandeel verliest 1,0%. De verzekeraar neemt voor EUR 1,3 miljard twee levensverzekeringsportefeuilles over van de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. De overname is onderdeel van een strategische samenwerking op het gebied van verzekerings- en beleggingsproducten tussen beide, zo hebben Aegon en Merrill Lynch aangekondigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden