Europese beurzen lager in ochtendhandel

(Novum/Betten) - In Europa tekenen de belangrijkste indices vrijdag eensgezind minnen op. Zorgen over oplopende inflatie drukken de koersen. Beleggers kijken uit naar cijfers over de Amerikaanse consumentenprijzen, die voor de middag op de rol staan. De gemiddelde verwachting van economen is een stijging van de inflatie met 0,5% in mei.

Rond 11.50 uur noteert de DJ Stoxx 50 0,6% lager op 2.981,24. Op nationaal niveau koerst de FTSE in Londen 1,1% lager, net als de CAC in Parijs. De DAX in Frankfurt levert 0,7% in. In Amsterdam noteert de AEX-index 1,4% lager op 452,59.

De euro daalt met 0,8% in waarde ten opzichte van de dollar en staat op USD 1,5326. De olieprijs noteert in Londen 1,1% lager op USD 135.

Op het Damrak is Heineken de grootste daler onder de hoofdfondsen. De bierbrouwer noteert 3,9% lager. In Brussel verliest Inbev op dat moment 2,8%. De grootste brouwer ter wereld wil Anheuser-Busch inlijven, maar de Amerikanen zouden volgens een bericht in The Wall Street Journal toenadering hebben gezocht tot het Mexicaanse Modelo, eigenaar van onder meer Corona.

DSM (+1,1%) is de grootste stijger binnen de AEX. UBS heeft het koersdoel voor het aandeel verhoogd van EUR 36 naar EUR 43, om de reden dat sterk gestegen vitamineprijzen de komende maanden voor positieve verrassingen kunnen zorgen.

Ook Philips (+0,15%) behoort tot het selecte groepje winnaars. Het wil zijn resterende belang in de Taiwanese chipfabrikant TSMC 'versneld' van de hand doen, zonder daarbij een termijn te stellen. Eerder meldde het bedrijf voor eind 2010 het belang tot nul te willen reduceren.

Elders gaat het Franse EdF 3,2% lager na een bericht in de Financial Times dat het zijn bod van GBP 11 miljard, of 680 pence per aandeel op British Energy (-1,15%) mogelijk verhoogt als het daarmee het bestuur van de Britse onderneming achter zich weet te krijgen.

Royal Bank of Scotland (+2,4%) verkoopt Angel Trains, een verhuurder van locomotieven en wagons in het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa, voor GBP 3,6 miljard inclusief schuld aan een consortium geleid door Babcock & Brown.

BG Group staat in de belangstelling nadat het opnieuw olieveld heeft gevonden voor de kust van Brazilie. De olie is gevonden in het BM-S-9-concessiegebied, waar BG Group een belang in heeft van 30%. Petrobras heeft een belang van 45% terwijl Repsol YPF Brasil een belang houdt van 25%. Het aandeel wint 0,8%.

Op macro-niveau kwam uit dat de arbeidskosten in de vijftien landen die de euro delen in het eerste kwartaal van dit jaar met 3,3% zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In het vierde kwartaal van 2007 stegen de arbeidskosten op jaarbasis nog met 2,9%.

De werkgelegenheid in de euro-15 nam in het eerste kwartaal met 0,3% toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Op jaarbasis liet de werkgelegenheid een groei zien van 1,6%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden