Europese beurzen lager in aanloop naar cijfers VS

(Novum/Betten) - De Europese aandelenbeurzen staan vrijdag in de middaghandel nog altijd op verlies. De markt verkeert in onzekerheid in aanloop naar een aantal macro-economische cijfers vanuit de Verenigde Staten. Handelaren zijn somber gestemd en vrezen dat de Amerikaanse economie langzaam afglijdt richting een recessie.

In de ochtend bleek dat de Europese inflatie in lijn ligt met een eerder afgegeven schatting. Met een prijsstijging van 3,2 procent ligt het cijfer op het hoogste niveau in 14 jaar tijd. Verder bleek het producentenvertrouwen op 0 te liggen, het laagste niveau sinds maart 2006. Het vertrouwen van de Europese consument is ongewijzigd op -12 blijven staan.

Omstreeks 13.55 uur noteert de DJ Stoxx 50 1,4 procent lager op 3.193,44 punten, terwijl de Parijse CAC40 en DAX in Frankfurt achtereenvolgens 1,3 procent en 1,65 procent moeten inleveren. De Londense FTSE gaat 1,1 procent lager. In Amsterdam verliest de AEX-index 1,3 procent op 447,13 punten.

Banken en verzekeraars behoren tot de grotere dalers in Europa na uitspraken van Ben Bernanke. De voorzitter van de Federal Reserve verwacht dat sommige banken in de Verenigde Staten zullen omvallen. Grote banken zullen volgens hem echter gespaard blijven. Verder reageren ze op tegenvallende cijfers van American International Group (AIG), de grootste verzekeraar ter wereld. Het bedrijf rapporteerde na het slot van Wall Street zijn grootste kwartaalverlies in de geschiedenis, van USD 5,29 miljard.

Toch kwam er in Europa positief nieuws vanuit de sector. HSBC (-1,9 procent), de grootste bank van Europa gemeten naar marktwaarde, verkoopt mogelijk haar Franse bankennetwerk. Banque Federale des Banques Populaires heeft een contact bod uitgebracht van EUR 2,1 miljard, zo meldt HSBC.

Verder publiceerde Swiss Re (+2,7 procent), de grootste herverzekeraar ter wereld beter dan verwachte resultaten. Societe Generale gaat 0,7 procent hoger. Lehman Brothers heeft het aandeel een opwaardering gegeven van underweight naar overweight, vanwege speculatie dat BNP Paribas een bod zal uitbrengen op de bank.

Op het Damrak tekenen ING, Fortis en Aegon minnen op van respectievelijk 0,6 procent, 1,9 procent en 2,55 procent. Citigroup heeft overigens het koersdoel voor Fortis verlaagd van EUR 26,00 naar EUR 21,00, vooruitlopend op de jaarcijfers.

Verder spelen in Amsterdam onder meer Wavin, Corio, Brunel en Accell zich in de kijker. Alledrie de bedrijven rapporteerden hun jongste resultaten. Wavin (-11,4 procent) wordt flink onderuit geschoffeld door beleggers, vooral vanwege de voorzichtige vooruitzichten van de onderneming.

Volgens Wavin duidt een aantal belangrijke indicatoren in de constructiesector op 'minder gunstige omstandigheden in de nabije toekomst'. Ook is het nog niet duidelijk wat het uiteindelijke effect zal zijn van de kredietcrisis op de Europese bouwmarkten. Over 2007 behaalde het concern een nettowinst van EUR 93 miljoen, een stijging van 26,7 procent ten opzichte van 2006.

Op de cijfers van Accell (-2,65 procent) wordt beter gereageerd. De fietsenverkoper, eigenaar van de merken Sparta en Batavus, boekte in 2007 een winst van EUR 24,4 miljoen. Dat is een stijging van 33 procent ten opzichte van de EUR 18,4 miljoen een jaar eerder. De winststijging komt uit aan de bovenkant van de eerder neerwaarts bijgestelde eigen verwachting. Accell voorzag toen een stijging van winst met 25-35 procent.

Ook Corio (+0,2 procent) zet een plus op de borden. De midkapper, die volgende week promoveert tot de AEX, behaalde afgelopen jaar een direct beleggingsresultaat van EUR 203,1 mln, een stijging van 2,7 procent. Het vastgoedbedrijf denkt dat de nettohuuropbrengsten voor de retailportefeuille in 2008 met ten minste 10 procent zullen toenemen. Corio geeft geen verwachting voor het directe beleggingsresultaat in 2008.

Brunel (-4 procent) heeft in 2007 een stijging van de nettowinst gerealiseerd van 38 procent tot EUR 36,1 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg met 45 procent naar EUR 51,2 miljoen en de omzet kwam uit op EUR 579,9 miljoen, ten opzichte van EUR 499,1 miljoen in 2006. Voor 2008 verwacht de arbeidsbemiddelaar voor hoger opgeleid personeel een significante stijging van de omzet en de winstgevendheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden