Europese beurzen lager aan eind van ochtendhandel

(Novum/Betten) - De Europese beurzen koersen maandag lager aan het eind van de ochtendhandel. Stijgende olieprijzen wegen op luchtvaartmaatschappijen en automakers. Vanuit de financiële sector is de Bank of England het gesprek van de dag.

De Britse centrale bank heeft een plan bekendgemaakt om de druk op het Britse financiële systeem als gevolg van de kredietcrisis te verlichten. De BoE wil de hypotheekmarktverplichtingen van commerciële banken overnemen in ruil voor overheidsobligaties, voor een bedrag van GBP 50 miljard.

Verder bevestigde de Royal Bank of Scotland dat het een aandelenemissie overweegt. De Schotse bank, die samen met Fortis en Santander ABN AMRO heeft overgenomen, reageert hiermee op berichten in diverse Britse kranten. Schattingen over de omvang van de emissie variëren van GBP 10 tot 12 miljard. Het aandeel levert tussentijds 1,9 procent in.

De Dow Jones Stoxx 50 noteert in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 3.183,12 punten. Op regionaal niveau leveren de Parijse CAC40 en de DAX in Frankfurt respectievelijk 0,9 procent en 0,5 procent in. De FTSE in Londen noteert nagenoeg onveranderd. De Amsterdamse AEX moet 0,6 procent loslaten tot 471,63 punten.

De euro wint 0,3 procent ten opzichte van de dollar op USD 1,5862. Op dat moment verwisselt een vat Brent-olie voor USD 114,18 van eigenaar (+0,2 procent). De olieprijs bereikte in de elektronische handel in New York alweer een nieuw record van ruim USD 117 per vat.

Luchtvaartmaatschappijen en automakers hebben last van de stijgende olieprijzen. Zo verliest British Airways 2,7 procent en moet Air France-KLM in Parijs 1,7 procent laten varen. Autoproducenten Daimler, BMW en Renault noteren minnen van achtereenvolgens 1,9 procent, 2,6 procent en 3,05 procent.

In Amsterdam beleeft AEX-fonds Tele Atlas geen goede handelssessie. De kaartenmaker verlaagde vrijdag de omzetverwachting voor het eerste kwartaal van 2008. Het bedrijf gaat nu uit van circa EUR 59 miljoen vergeleken met EUR 64 miljoen een jaar geleden. De daling is met name te wijten aan wisselkoerseffecten en lagere omzetten van klanten in de Europese draagbare navigatiemarkt. Het aandeel ziet 3,2 procent verdampen. Geïnteresseerde koper, TomTom, gaat 1,9 procent lager op het nieuws.

In het middensegment noteert ASM International 1,7 procent hoger. BriTel Fund Trustees (Hermes) heeft het belang in het bedrijf uitgebreid tot 15,04 procent. Op 31 maart werd bekend dat Hermes Focus Asset Management vier voorstellen heeft ingediend voor de agenda van de algemene aandeelhoudersvergadering.

De kritische aandeelhouder dringt onder andere aan op het vertrek van bestuursvoorzitter Chuck del Prado. Ook wil Hermes dat er gestemd wordt over het vertrek van vijf commissarissen van ASMI die dit jaar niet voor herverkiezing in aanmerking komen.

Op de lokale markt laat Exendis (+6,7 procent) van zich horen. Het bedrijf heeft een brief geschreven aan fondsbeheerder Frans Faas van Recalcico, waarin het stelt de bezwaren van het het beleggingsfonds tegen het bod of de gekozen route van de onderneming niet te delen.

Faas noemde afgelopen vrijdag in een gesprek met Betten Financial News de verwachte verkoopprijs voor de werkmaatschappijen van Exendis een 'douceurtje' voor het zittend management. Ook zei hij 'onaangenaam verrast' te zijn over de prognose van de opbrengst van de verkoop van de activiteiten van Exendis.

Tulip verliest dan 2,1 procent. Commodore International failliet is verklaard door de rechtbank van 's-Hertogenbosch, waar Tulip een vordering van circa EUR 20 miljoen op heeft. Vooralsnog, zo stelt het bedrijf, ziet het geen aanleiding de waardering op de vordering te wijzigen. Tulip zegt de ontwikkelingen te volgen en contact met Commodore te onderhouden.

Verderop binnen de Europese grenzen levert Schneider Electric in Parijs 5,5 procent in. Het bedrijf rapporteerde eerstekwartaalresultaten die niet opkonden tegen de analistenverwachting. De omzet kwam uit op EUR 4,31 miljard, waar EUR 4,43 miljard was becijferd. Schneider heeft last van een vertraagde groei in de huizensector in VS, Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Novartis wint daarentegen 5,05 procent in thuisbasis Zwitserland. In het eerste kwartaal van dit jaar behaalde het farmaceutische concern een nettowinst van USD 2,3 miljard, tegenover USD 2,09 miljard in dezelfde periode een jaar geleden. Analisten gingen gemiddeld uit van een kwartaalwinst van USD 1,78 miljard. De winst per aandeel bedroeg USD 1,02 tegenover USD 0,92.

Nestle publiceerde vandaag ook de eerstekwartaalcijfers. Het Zwitserse voedingsconcern behaalde een omzet van CHF 25,72 miljard (circa EUR 16 mrd), een stijging van 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door Bloomberg waren uitgegaan van een omzet van CHF 25,35 miljard. Desondanks levert Nestle 2,2 procent in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden