Europese beurzen kiezen weg omlaag

AMSTERDAM - De Europese beurzen kozen maandagochtend kort na de opening de weg omlaag. Zorgen over de schuldenproblematiek en China domineerden. Beleggers zien volgens vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor veel beren op de weg en verwachten ook weinig van het cijferseizoen dat deze week losbarst.

De AEX noteerde ruim een halfuur na het begin van de handel 1,07 punten lager op 359,13 punten. Een verlies van 0,3 procent. De MidKap-index kreeg er 0,1 procent bij en noteerde op 641,03 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stonden tot 0,9 procent lager.

''Het cijferseizoen barst los, maar veel steun zal de beurs daar niet van krijgen, is de verwachting'', aldus Geerken. ''Kijk naar Philips, dat valt ook tegen.''

Philips

Philips bracht voorbeurs tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal naar buiten. Het beeld is echter vertekend, omdat de televisie-activiteiten niet in de resultaten zijn meegenomen. Philips kondigde aan de televisietak onder te brengen in een samenwerkingsverband met het Chinese TPV Technology.

Analisten oordeelden positief over de oplossing voor de kwakkelende televisietak. ''Dit zet de cijfers in de schaduw'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Philips noteerde een plus van 0,3 procent, hoewel het concern ook liet weten dat het huidige groeicijfer niet voldoende is om de doelstellingen, zoals vastgelegd in de strategie Vision 2015, te halen.

China

Beleggers zijn volgens Geerken ook op hun hoede door China, waar de inflatie nog steeds sterk oploopt en de eisen aan de bankreserves verder zijn verhoogd. ''Misschien trapt China verder op de rem'', aldus Geerken. Ook de schuldenproblematiek van Griekenland speelt weer op. ''Wellicht moet Griekenland zijn schulden afwaarderen'', denkt de vermogensbeheerder.

Verder was er in Amsterdam nieuws van bouwbedrijf Heijmans, die een opdracht voor de ontwikkeling van het vakantieparkt Noordzee Résidence Cadzand-Bad meldde. Met de opdracht is 55 miljoen euro gemoeid. Heijmans stond 1,2 procent hoger.

Spyker Cars

Autofabrikant Spyker Cars noteerde 6 procent hoger. Beleggers haalden opgelucht adem, nadat vrijdag de Zweedse regering akkoord was gegaan met de verkoop van Saab Properties, de vastgoedtak van Saab. Met de verkoop komt circa 30 miljoen euro vrij om toeleveranciers te kunnen betalen.

In de AEX profiteerde staalfabrikant ArcelorMittal van een opwaardering van Goldman Sachs. Het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.

De euro was maandagochtend 1,4305 dollar waard. Bij sluiting van de handel op de Europese beurzen vrijdag was dat nog 1,4440 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden