Europese beurzen in jubelstemming na interview

(Novum/Betten) - Op de Europese beurzen heerste dinsdagmiddag een jubelstemming nadat de Amerikaanse belegger Warren Buffet bekendmaakte dat hij een aanbod had gedaan om Amerikaanse obligatieverzekeraars te herverzekeren.

De miljardair, eigenaar van investeringsbedrijf Berkshire Hathaway, zei op CNBC dat hij obligatieverzekeraars MBIA, Ambac en FGIC heeft aangeboden hun gemeente-obligaties te herverzekeren voor USD 800 miljard.

Berkshire Hathaway wil de aansprakelijkheid op zich nemen voor de obligaties in ruil voor een betaling van 1,5 maal de premie die de obligatieverzekeraars zelf ontvangen. Persbureau Bloomberg meldt dat Berkshire Hathaway hiervoor USD 5 miljard zou moeten opbrengen.

Vooral de banken en verzekeraars wisten van dit nieuws te profiteren. Het leverde Fortis de eerste plaats op binnen de AEX met een koerssprong van 7,2%. Verzekeraar Aegon dikte 5,5% aan en ING 4,2%.

Ook elders in Europa liftten de financiële waarden mee op dit nieuws. Credit Suisse, dat vanmorgen bekendmaakte dat de nettowinst in het vierde kwartaal 72% is gedaald, won 2,4%. De winstdaling volgt na afschrijvingen van CHF 1,3 miljard. In Londen wonnen Barclays 5,7% en RBS 4,2%.

Een ander positief bericht kwam vanuit Duitsland. Om 11.00 werd bekend dat de Duitse ZEW-indicator voor het economisch klimaat in februari boven de verwachting van economen is uitgekomen. Het indexcijfer kwam uit op -39,5 waar gerekend was op -45,0. De ZEW-indicator behoort tot de vertrouwensindicatoren voor de toekomstige economische ontwikkelingen.

Ook de Europese autobouwers hebben na een week van verliezen de opgaande lijn weer te pakken. De Duitse constructeurs BMW, Volkswagen en Daimler voegden respectievelijk 4,1%, 1,4% en 4,2% toe. Het Amerikaanse General Motors, moederconcern van het Duitse Opel en het Zweedse Saab, meldde vandaag dat de verliezen over het vierde kwartaal kleiner zijn dan verwacht.

De DJ Stoxx sloot 2,8% hoger op 3.225,72 punten. De FTSE won 3,2% terwijl de DAX en CAC40 respectievelijk 3,3% en 3,4% toevoegden. In Amsterdam ging de AEX 3,8% hoger terwijl de Midkap 3% bijschreef. Op de valutamarkt noteerde de euro 0,6% hoger ten opzichte van de dollar op 1,46. De olieprijs stond in Londen nagenoeg onveranderd op USD 93,64.

Crucell kwam met cijfers over het vierde kwartaal en was met -0,3% de enige verliezer binnen de Midkap. Het biotechnologiebedrijf heeft in de laatste drie maanden van 2007 een verlies geleden van EUR 4,8 miljoen, vergeleken met een min van EUR 24,9 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door Betten rekenden op een verlies van EUR 3,9 miljoen. Over heel 2007 leed Crucell een verlies van EUR 45,9 miljoen, vergeleken met EUR 87,6 miljoen in 2006.

ASM International was juist een opvallende stijger met een plus van 6,25%. De Bilthovense onderneming gaat in gesprek met specialisten uit de halfgeleiderindustrie over de verlieslatende front end-divisie, waarna het de confrontatie zal aangaan met Fursa. Het hedgefund pleit al jaren voor opsplitsing van het bedrijf.

Het Zweedse Tele2 opende vandaag de boeken. De telecom- en internetaanbieder heeft over het vierde kwartaal van 2007 een nettoverlies geboekt van SEK 31 miljoen (ca. EUR 3,3 miljoen), tegenover SEK 42 miljoen een jaar eerder. Analisten waren uitgegaan van een winst van SEK 213 miljoen. In de resultaten over het vierde kwartaal is een bedrag verwerkt van SEK 328 miljoen dat het bedrijf moest betalen vanwege een geschil in Zweden. Het aandeel verloor 4,1%.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden